20 November 2014

Cerai MudahTapi Nak Bercerai Susah

Ahmad Baei Jaafar
Bercerai memang mudah semudah menyebut satu dua dan tiga. Benar, suami boleh lafazkan “aku ceraikan engkau” sewaktu di hadapan isterinya. Dengan lafaz itu sudah jatuh satu talak. Atau suami menyebut “aku ceraikan isteriku” yang sememangnya itulah isterinya, maka jatuh talaknya walaupun dia menyebut lafaz itu bukan di hadapan isteri atau tanpa pengetahuan isteri.
Memang nampak mudah tetapi tidak semudah itu boleh berlaku perceraian. Walaupun hukum bercerai dibenarkan tetapi disukarkan oleh Allah agar tidak berlaku perceraian. Bagaimana? Dalam kesempatan ini saya datangkan bukti betapa Allah tidak suka umatnya bercerai lalu disukarkan amalannya.
Kuasa talak diberi kepada suami
Allah berikan kuasa talak kepada lelaki bukan kepada isteri. Lazimnya lelaki tidak akan menggunakan kuasa talak semudah hukumnya. Hal ini kerana suami sebelum berkahwin telah menghabiskan wang yang banyak untuk mengahwini isterinya, tentu tak mungkin kerana sedikit salah faham maka dengan mudah dia nak menceraikan isterinya.
Selain itu, suami berfikiran luas dan sabar dalam menghadapi ujian hidup. Dengan karenah isteri yang sedikit itu tidaklah boleh menggugat kasih sayangnya kepada isterinya. Biarpun isterinya meminta cerai dia boleh memekakkan telinga. Paling tidak, kalau dia tidak mahu mendengarnya dia akan keluar rumah mencari ketenangan di luar.
Walaupun isterinya memeningkan kepalanya, suami tidak perlu fikir untuk ceraikan isteri kerana dia boleh berkahwin lagi walaupun isteri itu masih bersamanya. Walaupun isterinya meminta cerai kerana mahu berkahwin dengan lelaki lain, dia boleh menghalangnya. Kalau isterinya bersikap dingin terhadapnya dia ada alasan untuk kahwin lagi. Dengan cara itu perceraian tidak akan berlaku. Inilah yang saya maksudkan disukarkan oleh Allah.
Kalau begitu, mengapa berlaku juga perceraian?
Jawapannya mudah, apabila tiga sebab di atas tidak dikuasai oleh suami berlakulah perceraian. Pertama, suami kahwin koboi atau kawin percuma atau kawin kerana terpaksa. Kalau ada cabaran yang mendatang lalu tidak dapat dikawal olehnya pasti dia dengan mudah melafazkan cerai. Fenomena ini dapat dilihat pada hari ini di mana-mana sahaja.
Sebab kedua, suami tidak boleh sabar malah panas baran. Dia tidak mampu mendengar leteran isterinya apatah lagi kalau isterinya menguasai ekonomi rumah tangga. Atas ketidaksabaran itu dia akan melafazkan cerai demi mengelak pergaduhan yang berpanjangan.
Sebab yang ketiga, keegoan isterinya mencabar kelakiannya sebagai suami. Tentu kalau dia tidak menceraikan isterinya akan menjadi bebanan kepada dirinya pula. Pada masa yang sama niat hendak mengahwin isteri lagi mendapat tentangan isterinya. Maka jalan selamat diceraikan isterinya lalu bolehlah dia berkahwin baru.
Jadi, kalau anda suami di mana kedudukan anda? Dan kalau anda isteri di mana kedudukan anda. Oleh sebab itu, pilihlah untuk tidak bercerai. Maka suami bertindaklah sebagai suami dan isteri bertindaklah sebagai isteri. Ego isteri tidak membawa kebaikan kepada rumah tangga, dan sikap terlalu berlembut suami tidak akan membawa isteri rasa bangga dan suka dengan anda.
Isteri tiada kuasa mutlak
Bolehkah anda bayangkan bagaimana kalau kuasa talak atau cerai ini diberikan juga kepada isteri. Apakah yang akan terjadi pada sesebuah rumah tangga? Perceraian akan berlaku dalam satu hari berkali-kali. Maka jelaslah kepada kita, dengan memberikan kuasa cerai kepada lelaki adalah untuk mengelak daripada berlaku perceraian yang berkali-kali itu.
Allah tahu kelemahan wanita maka demi menyukarkan perceraian diberikan kuasa kepada suami sahaja. Namun Islam tidak mahu dilihat terlaku mengungkong isteri, diberikan juga kuasa talak kepada isteri, tetapi tidak secara mutlak. Mereka boleh menuntut cerai khuluq, fasakh dan faraq di mahkamah dan hakimlah yang boleh mengarahkan perceraian itu. Jelas di sini, perceraian masih disukarkan oleh Allah.
Diharamkan bercerai pada waktu isteri hamil Hukum haram ini hanya dikenakan kepada suami supaya mereka tidak dengan senang-senang hati hendak menceraikan isterinya. Mentang-mentanglah isterinya mengandung, tidak dapat layanan seksnya seperti biasa, lalu hendak diceraikannya. Maka dengan larangan ini suami takut untuk menceraikan isteri sekali gus bertambah sayang kepada isterinya.
Dengan hukum ini hendaknya tidak ramailah isteri menjadi janda. Maka isteri bolehlah dalam keadaan itu bersenang hati bersama suaminya tanpa ragu-ragu akan diceraikannya. Namun begitu hukum ini tidak dikenakan kepada isteri. Mungkin isteri dalam keadaan mengandung itu rasa diabaikan, dari awal mengandung sehingga lima bulan tidak diperdulikan, maka boleh isteri memohon perceraian di mahkamah. Jika hakim membenarkan perceraian dalam keadaan itu tidaklah isteri itu berdosa.
Sungguhpun begitu amalan ini tidak pernah berlaku, dan kalau adapun tuntutan cerai semasa mengandung, hakim nasihatkan mereka bersabar sehingga bersalin. Ini juga boleh dianggap sebagai usaha menyukarkan perceraian.
Cuma agak malang masyarakat kita di Malaysia, sesetengah pasangan atas kejahilan mereka, tidak menghiraukan larangan Islam itu. Walaupun Islam mengharamkan perceraian semasa isteri hamil, dilafazkan juga cerai. Barangkali lelaki ini termasuk dalam salah satu daripada tiga golongan di atas. Tanpa perdulikan hukum haram, tanpa perdulikan dosa yang bakal diterima, cerai terus dilafazkan. Kesian isterinya sudah bergelar janda.
Ya, cerai tetap jatuh apabila menepati syarat dan rukunnya. Apabila suami yang melafazkannya, jatuhlah talak. Dan lafaz yang dikeluarkan oleh suami itu pula jelas boleh difahami sebagai cerai, maka sahlah perceraian itu. Jadi, cerai dalam tempoh isteri mengandung, sah tetapi perbuatan suami berdosa kerana melakukan perkara yang haram. Pada masa yang sama menzalimi isterinya kerana telah memanjangkan tempoh eddahnya.
Begitu juga haram perceraian kalau dilafazkan oleh suami selepas mereka melakukan persetubuhan. Maknanya kalau malam tadi mereka baru bersetubuh, maka haram suami menceraikan isterinya pagi esok. Kalau begitulah kedudukannya, bilakan akan berlaku perceraian kalau setiap malam mereka melakukan persetubuhan. Nampaknya, ini satu lagi yang menyukarkan perceraian.
Sedarlah semua yang saya bentangkan di sini adalah untuk menunjukkan bahawa perceraian memang disukarkan walaupun perceraian itu mudah. Kesukaran ini adalah menepati kehendak sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “ Talak atau bercerai adalah perkara halal yang paling dibenci Allah.”

Jadi, berfikirlah banyak kali sebelum bercerai wahai suami dan sayangilah suami dan rumah tangga walaupun isteri rasa tertekan. Perkahwinan adalah untuk bahagia dan menyelesaikan keperluan suami isteri secara halal. Jadi hargailah semua ini demi Islam dan maruah umat Islam.

Tiada ulasan: