25 Februari 2013

Beza haiwan ternakan dengan haiwan liarSaya teruja dengan tamsilan tok guru Datuk Nik Aziz Nik Mat tentang sumbangan BR1M kepada rakyat oleh kerajaan seperti memberi kepada binatang. Tamsilan ini nampak keras sehingga sesetengah pihak mendakwah orang yang menerima BR1M itu haiwan. Melihat kepada kenyataan asal dengan yang difahami oleh pihak lawan saya dapati pihak terbabit menggunakan pendekatan yang berbeza.
Jelas Nik Aziz mengunakan pendekatan ilmu balaqah (sastera) dan pihak satu lagi pula mengunakan pendekatan mantiq. Dalam hal ini orang awam yang tidak memahami pendekatan itu mula keliru dan sesetengahnya tidak menemui jawapan yang sebenar. Yang pastinya penyokong parti tetap tidak berganjak.
Suka yang menjelaskan di sini kedua-dua pendekatan tersebut semoga dengan itu kita dapat temui siapa yang lebih bijak dalam mengatur sterategi politik.
Balaqah:
Kata Nik Aziz; “langkah kerajaan Persekutuan memberi bantuan wang termasuk Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) kepada rakyat umpama memberi makanan kepada haiwan, untuk menarik sokongan.”
Maksud kata-kata tersebut, sumbangan kerajaan seperti memberi makan haiwan untuk menarik sokongan. Pihak yang memberi sumbangan ialah kerajaan, merekalah yang sedang memberi makan kepada haiwan. Pihak yang menerima bantuan itu diibaratkan seperti haiwan yang sedang dipelihara oleh tuannya iaitu kerajaan. Apabila disebut seperti atau umpama, maknanya manusia yang menerima itu bukanlah haiwan tetapi seolah-olah haiwan yang kelaparan. Mereka dahagakan sumbangan kerajaan.
Bayangkan haiwan yang dikurung, tak tahu nak buat kerja untuk makan seharian, tiba-tiba dapat makanan, berserebulah mereka walaupun sekadar untuk mendapat sebutir beras. Bayangkan berapa ramai rakyat Malaysia yang bertaraf “tak cukup makan”, yang selama ini tidak dibela. Cuma mereka bernasib baik pada saat akhir (nak pilihanraya) mereka dapat juga makan. Kesian rakyat Malaysia yang bertaraf haiwan ternakan.
Beruntung kalau kita menjadi haiwan liar yang terlepas bebas mencari makan di mana-mana.  Di mana sahaja ada rezeki mereka boleh ambil. Kerajaan bagi mereka ambil kerana itu hak mereka dan kalau kerajaan tak beri pun tidak mengapa, kerana rezeki Allah itu amat luas.
Mantiq:
Kata Nik Aziz; “langkah kerajaan Persekutuan memberi bantuan wang termasuk Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM) kepada rakyat umpama memberi makanan kepada haiwan, untuk menarik sokongan.”
Mereka tidak lihat siapa yang memberi bantuan tetapi terus kepada orang yang menerima bantuan kerajaan iaitu seperti haiwan. Maka dengan itu mana-mana orang PAS yang menerima bantuan BR1M itu adalah haiwan. Jadi Nik Aziz seolah-olah mengatakan orang PAS haiwan. Kesian orang PAS yang mengambil BR1M, walaupun wang itu hak rakyat dan mereka layak mengambilnya namun dihina secara tidak langsung.
Antara dua pendekatan itu,  pendekatan balaqah lebih tajam kerana menampakkan betapa zalimnya kerajaan membiarkan rakyat tanpa pembelaan dan mereka kini mengharapkan bantuan kerajaan untuk terus hidup. Yalah, kita selalu dengar ucapan mereka yang menerima: “Terima kasihlah dapat sumbangan kerajaan, dapat juga menampung keperluan harian.”
Sebaliknya rakyat terutama orang PAS tidak terkesan dengan pendekatan mantiq kerana mereka tidak percaya Nik Aziz sanggup menghina mereka sebegitu. Malah mereka meletakkan diri mereka sebagai haiwan liar yang boleh terbang bebas mengambil apa sahaja rezeki yang ada di hadapan mata.
Selain itu, mereka yakin orang PAS tidak mengisi borang untuk BR1M. Manakala gambar  peserta yang memakai baju T “bersih” yang dibesarkan dalam media itu bukanlah orang PAS, tetapi orang yang diupah supaya memakai baju tersebut untuk majlis tersebut.
Namun anda lebih layak menentukan siapa yang lebih bijak. Walau bagaimanapun sebagai umat Islam kita harus berhati-hati dalam setiap ucapan agar tidak menyinggung mana-mana pihak apatah lagi sewaktu pilihan raya nanti. Sebaiknya sebagai orang parti kita harus mengambil peluang berkempen secara bersih iaitu mempromot kehebatan dan kemampuan kita, tanpa memburukkan produk orang lain. Biar rakyat yang menilai kemampuan kita.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...