17 Disember 2012

Perkahwinan yang berkat bawa ke syurga

Ahmad Baei Jaafar

Semua orang yang berkahwin mengharapkan keberkatan. Maka atas sebab itu mereka memilih masjid untuk dijadikan tempat akad nikah. Harapan mereka dengan berkat masjid perkahwinan mereka juga berkata. Tetapi apakah perkahwinan mereka berkat selepas itu? Ya, dalam pemerhatian saya sungguhpun mereka berkahwin di masjid, kehidupan mereka tetap tidak berkat juga. Kenapa mereka tidak beroleh berkat?
Menyentuh isu itu, kali akan memberi tumpuan kepada maksud berkat di sisi Allah. Di segi bahasa, berkat bermaksud bertambah atau subur atau beruntung. Maknanya kalau berkat itu dikaitkan dengan perkahwinan maka jadilah perkahwinan yang bertambah, yang subur atau yang beruntung.
Berdasarkan makna itu, barangkali ramai perempuan yang berfikiran negatif lebih rela untuk tidak mendapat berkat itu. Mereka tidak mahu berkat itu kerana dia tidak mahu suaminya menambahkan isteri lain. Yalah, bukankah berkat bermakna bertambah. Tetapi bagi mereka yang berfikiran positif difahamkan maksud itu sebagai bertambah rezeki, bertambah kebaikan dan kasih sayang. Inilah yang seharuskan difikirkan dalam rumah tangga.
Oleh sebab itu persoalan berkat, hanya individu sahaja yang boleh menilai. Malah mereka sendiri yang perlu pilih sama ada mahu berkat atau tidak. Kalau pada awal perkahwinan sudah baik, dan dengan bertambah usia perkahwinan bertambah pula kebaikannya. Itulah nilai keberkatannya. Tetapi kalau berlaku sebaliknya, semakin lama berkahwin semakin rasa benci kepada pasangannya, barangkali perkahwinan itu tidak berkat.

Bagaimana Perkahwinan Berkat
Semuanya bermula daripada majlis akad nikah, malah kesan daripada majlis itu boleh menjadikan perkahwinan itu berkat atau tidak. Soal majlis itu buat di mana, di rumah atau masjid tidak penting dan tiada isu pun. Tetapi yang benyak memberi kesan ialah bagaimana majlis itu diadakan. Boleh jadi majlis yang dibuat di dalam masjid, namun acara di dalamnya terdapat kemungkaran. Jadi, keberkatannya akan hilang. Sebaliknya, kalau majlis itu dilakukan di rumah dengan atur cara yang penuh adab sopan seperti yang dianjurkan Islam, maka di dalamnya ada keberkatan.
Sebenarnya semasa majlis akad nikah perlu dijaga beberapa perkara termasuk:
  • 1.       Kedua-dua pasangan itu hendaklah mengambil wuduk seperti dia hendak bersolat. Maklumlah berkahwin juga termasuk dalam kategori ibadah. Dalam hal ini saya dapati pengantin lelaki ada yang mengambil wuduk, tetapi kebanyakkan pengantin perempuan tidak berwuduk. Kononnya, mekap sudah tebal, tidak boleh ambil wuduk lagi, nanti rosaklah solehkan itu.
Kalau inilah yang berlaku bagaimana majlis perkahwinan itu beroleh berkat. Perlu dijelaskan di sini, Islam tidak halang bermekap, tetapi sebelum bermekap itu ambillah wuduk dulu. Selepas itu kekalkan wuduk sehingga selesai majlis. Tetapi perlu diingat, juru solek tersebut hendaklah juga perempuan, kalau tidak terbatal pula. Kalau cara ini boleh dipertahankan berkatlah perkahwinan itu.
  • 2.       Kalau mereka membuat majlis itu di dalam masjid, masuklah ke dalam masjid dengan hormat; iaitu lakukan solat sunat tahiyat masjid dua rakaat. Malah semua rombongan pengantin patut melakukan perkara yang sama. Perkara ini juga dilihat gagal dilaksanakan oleh pengantin perempuan. Agaknya sudah hendak pakai kain telekong. Kenapa susah? Bukankah pakaian yang dipakai itu sudah menutup aurat, solatlah dengan baju pengantin itu.
  • 3.       Sekali lagi kalau mereka membuatnya di dalam masjid, niatlah iktikaf dalam masjid dan menjaga adab masjid dengan tidak berbual perkara yang lagha. Banyakkan isytighfar memohon keampunan atas dosa yang pernah dilakukan sebelum ini.
  • 4.       Ambil perhatian ketika khutbah dibacakan, faham mesej yang disampaikan semoga dapat dihayati bersama dalam rumah tangga nanti.
  • 5.       Orang ramai yang hadir perlu doakan untuk pengantin kebaikan dan kebahagian mereka hingga ke dalam syurga.
  • 6.       Pengantin setelah selesai akad nikah bolehlah melakukan sujud syukur jika dilakukan bukan selepas solat asar.

Sebenarnya enam perkara ini bukan susah hendak dilakukan jika mereka mahu. Apatah lagi kalau mereka mahukan keberkataan daripada perkawinan mereka, hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.
Setelah selesai majlis akad nikah binalah kehidupan rumah tangga mengikut kacamata Islam. Sudah pasti sebagai suami ada beberapa hak dan tanggungjawab yang mesti dipikul. Suami semestinya menjadi pemimpin yang sentiasa membawa isterinya kepada syurga Allah. Begitu juga isteri ada hak dan tanggungjawab yang mesti diberi perhatian. Dia wajib taat kepada suami selain memberi kegembiraan kepada suaminya.
Percayalah jika suami dan isteri dapat mematuhi hak dan tanggungjawab dengan sempurna, tidak syak lagi mereka akan dikurniakan keberkatan hidup. Dan tanda keberkatan hidup, mereka boleh hidup dalam ketenangan dan bahagia. Oleh sebab itu, jika dalam sesebuah rumah tangga itu wujud rasa seperti tidak sempurna dan sentiasa keluh kesah, eloklah dilihat semula kehidupan mereka. Boleh jadi terdapat  beberapa amalan mereka yang bercanggah dengan Islam. Boleh jadi keberkatannya sudah tiada.
Seterusnya jika mereka sudah dikurniakan anak, perlulah diberi perhatian kepada kaedah mendidik anak yang betul. Didikan harus dimulakan dengan menunjukkan contoh terbaik sebagai seorang Islam. Antara yang utama ialah, apabila anak itu mencapai umur tujuh tahun suruhlah dia solat. Ini juga perlu ditunjukkan contoh. Dan apabila anak itu secara tiba-tiba malas pada usia 10 tahun, ibu bapa dibenarkan memukul sehingga dia mahu bersolat.
Didikan seterusnya perlu disusuli kemudian setelah solat itu dapat dilakukan dengan sempurna. Jika semua itu dapat dilaksanakan di situlah keberkatan sebenar. Cuma persoalan sekarang, berapa ramai umat Islam yang mengambil berat soal solat? Kadang-kadang mereka sendiri cuai dengan solat. Kalau begitu, mampukah mereka mendidik anak mereka supaya bersolat. Inilah antara sebab mengapa kebanyakan keluarga Islam tidak mendapat keberkatan.

Kekalkan keberkatan
Berdasarkan kenyataan di atas, sekurang-kurangnya terdapat tiga fasa yang perlu dilalui; fasa majlis akad nikah, fasa pasca akad nikah, dan fasa mendapat anak. Saya percaya semua pasangan yang berkahwin melalui fasa itu, cuma tidak dapat dipastikan apakah mereka mengikut panduan itu atau tidak.
Hari ini kita lihat ikatan keluarga Islam agak rapuh berbanding keluarga Islam sebelumnya. Rumah tangga yang baru dibina juga kecoh – tidak sefahaman. Padahal mereka sudah lama bercinta. Keluarga yang sudah anak ramai juga berakhir dengan perceraian. Malah keluarga yang sudah melepasi separuh abad juga boleh bergaduh. Boleh jadi panduan di atas tidak dipraktikkan dalam kehidupannya.
Di sini mungkin ada yang mempersoalkan, keluarga yang boleh bertahan sehingga separuh abad itu membuktikan sudah ada keberkatan, tetapi mengapa mereka boleh bergaduh pula. Adakah keberkatan itu boleh hilang semula setelah diperoleh?
Sememangnya keberkatan itu boleh hilang kalau tidak dijaga dengan baik. Oleh sebab itu setiap fasa yang dibentangkan di atas perlu dibawa bersama sepanjang hayat. Walaupun dia gagal pada fasa pertama atas kejahilannya, bertaubat atas kesilapan pada fasa pertama, semoga keberkatan akan datang kembali.
Selepas melepasi fasa pertama mereka sepatutnya membina hubungan keluarga dengan baik, mematuhi hak dan tanggungjawab masing-masing. Bahkan kerukunan rumah tangga akan bertambah baik dengan adanya anak. Cuma di sini kadang-kadang hak dan tanggungjawab itu akan sedikit terabai apabila sudah ada anak. Dan akan berkurang lagi setelah ada dua orang anak. Apabila keadaan ini terjadi maka keberkatan akan hilang juga.
Pengabaian hak dan tanggungjawab inilah yang menjadi punca keretakan hubungan suami isteri. Bayangkan kalau isteri lebih memberi perhatian kepada anak dan mengabaikan suami, kebahagiaan akan musnah. Keadaan ini juga boleh berlaku apabila isteri sudah putus haid. Lazimnya suami ketika itu langsung diabaikan keperluannya.

Hindar Dosa
Sebenarnya hilang keberkatan ini ada kaitan dengan dosa yang dilakukan pasangan atau salah satu daripada keduanya. Dosa yang dilakukan sering tidak dianggap lalu dilakukan tanpa rasa bersalah. Antara dosa tersebut ialah, suami berurusan dengan perempuan pada kadar melampaui batas. Isteri melayan lelaki lain tanpa rasa malu. Dosa ini belum dicampur dengan dosa mendera isteri atau suami dan sebagainya.
Tidak dinafikan semua orang tidak boleh elak daripada melakukan dosa, tetapi sebagai umat Islam kita diajar bertaubat kerana Allah Maha Pengampun. Maka Allah sangat suka kepada hambanya yang setiap kali melakukan dosa segera meminta ampun. Tetapi oleh sebab mereka tidak merasa itu satu dosa maka mereka tidak bertaubat.
Sebaiknya suami dan isteri bermuhasabah dengan dosa dan pahala mereka setiap hari. Maka sebelum tidur mohon kemaafan kepada pasangan dan bertaubatlah segera. Inilah ruang dan peluang yang seharusnya diambil bahagian untuk bertaubat. Ingatlah dosa walaupun kecil boleh menghilangkan keberkataan itu.
Untuk menambahkan keberkatan elok juga dikoreksi diri tentang hak dan tanggungjawab sama ada telah dilasanakan atau tidak. Ketika itu suami dan isteri bolehlah secara rendah hati memohon kemaafan. Walaupun masing-masing sudah melaksanakannya, tentu tidak salah kalau mereka sanggup mengaku berdosa.
Selain itu mereka juga perlu tingkatkan kerja-kerja kebajikan. Sebenarnya dalam rumah tangga yang dibina itu banyak kebajikan yang boleh diusahakan. Kebajikan yang dimaksudkan tidak semestinya melibatkan kewangan. Malah membuat baik kepada pasangan dan anak-anak termasuk dalam kebajikan juga.
Tetapi kalau mereka ada kewangan yang mencukupi, bolehlah sesekali memberi sumbangan kepada masjid, dan tempat yang memerlukan kewangan. Hal ini kerana sumbangan itu boleh membantu keberkatan kewangan yang mereka peroleh setaip bulan.
Percayalah keberkatan yang diharapkan oleh pasangan suami isteri, boleh terhasil dengan usaha yang gigih tanpa jemu. Allah akan kurniakan keberkatan itu sepanjang masa melalui kehidupan yang harmoni. Jika semua ini dapat dikekalkan sehingga ke akhir hayat tidak syak lagi mereka amat berpeluang untuk ke syurga.
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...