21 April 2013

Kenapa Anda Perlu Kekalkan Pemerintah Sekarang?

Ahmad Baei Jaafar

“Kecil jangan dibesarkan, yang besar jangan dikecilkan” demikian kenyataan yang disuarakan seorang pemimpin parti politik. Amat positif pandangan itu tetapi suara itu akhirnya bagaikan tidak bermakna lagi apabila dalam ucapannya terselit nada mengungkit sumbangan kerajaan kepada rakyat.
“Ingatlah dahulu kita susah sebagai setinggan, berebut untuk mendapat air pada setiap pagi. Kerajaan telah menempatkan kita semua ke sini dengan harga yang terendah,” kata pemimpin tersebut.
Pada rakyat itu bukan sumbangan tetapi tanggungjawab kerajaan untuk memberi keselesaan kepada rakyat. Sememangnya rakyat berhak duduk dengan aman di dalam negara. Rakyat seharusnya bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan kerana demikian itu adalah sebahagian daripada Islam.
Cuma persoalannya, tidakkah mengungkit hal ini termasuk dalam membesarkan perkara yang kecil. Yalah soal penempatan kalaupun kerajaan tidak bantu, rakyat boleh usaha sendiri. Maka hal ini bukan besar kerana nilaian besar itu adalah sesuatu yang tidak mampu dilakukan oleh rakyat walaupun dia seorang kaya iaitu keamanan dan keselamatan.
Demikian suasana politik Malaysia pada hari ini, pemimpin sedia turun padang untuk menjelaskan kepada rakyat hasil pemerintahannya selama ini. Barangkali mereka menyahut seruan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak agar seluruh kepimpinan BN turun padang bertemu rakyat bagi menjelaskan kenapa mereka perlu diberi peluang memerintah negara ini sekali lagi.
Najib dalam seruan itu berharap BN diberi kemenangan dengan majoriti kukuh kerana banyak lagi perancangan untuk membangunkan negara belum selesai. Dengan mandat baru itu nanti banyak lagi projek dapat dilaksanakan.
Saya percaya pengakuan Perdana Menteri di atas adalah ikhlas daripada hatinya. Malah kesungguhan pemimpin BN hendak turun padang dilihat mereka serius dalam usaha menyelesaikan projek yang masih belum terlaksana. Cuma dalam hal ini, tidak dinafikan ada kemungkinan rakyat akan menilainya secara terbalik iaitu; pengakuan bahawa banyak lagi perancangan yang belum dibuat, memberi erti bahawa banyak lagi janji kerajaan yang tidak ditepati. Sekali gus menggambarkan kegagalan kerajaan dalam merealisasikan slogan kerajaan “rakyat didahulukan pencapaian diutamakan”
Di sini saya teringat pada satu kisah yang dipaparkan dalam al-Quran di mana penghuni neraka yang menyedari bahawa neraka itu benar-benar wujud lalu segera membuat rayuan kepada Allah minta dikeluarkan semula ke dunia untuk seketika. Hal ini supaya membolehkan mereka membuat kebajikan sebanyak-banyaknya.
Bayangkan setelah tempoh yang panjang diberikan kepada mereka di dunia tetapi peluang itu diabaikan, lalu setelah dimatikan dan sampai masa untuk diadili, masih bolehkah Allah mahu memberinya peluang kali kedua?
Kalau begitu sikap Allah, bagaimana dengan rakyat terhadap pemerintah negara ini? Tepuk dada tanya iman. Maka terpulanglah kepada rakyat untuk menentukan sama ada hendak diberi kuasa semula atau diberikan kepada pihak yang lain dalam pilihan raya akan datang.

Pilih Pemimpin
Sememangnya sebagai rakyat biasa, kita sukar untuk memilih pemimpin atau wakil rakyat untuk mentadbir negara. Hal ini kerana kebanyakan calon dalam piliharan tidak dikenali secara benar. Kita hanya mampu melihat wajahnya pada poster, tetapi kemampuannya dalam mentadbir belum dikenal pasti. Lainlah kalau kita berpeluang melihat dan mendengar ucapannya dalam sesi kempen, itupun kita hanya sekadar mendengar janji mereka namun belum tahu kemampuan sebenarnya.
Mungkin pemimpin yang sedia ada sudah dikenali kerana selalu kita dengar dan menonton tv. Dengan mengenali mereka tentu kita dapat menilai mereka sama ada mereka boleh terus memimpin atau tidak. Namun tidak dinafikan sesetengah mereka membuatkan kita tidak suka kepada mereka. Mungkin tindakan sesetengah mereka yang membuatkan rakyat menyampah kepada politik negara.
Walau bagaimanapun dalam PRU13 yang akan berlangsung pada 5 Mei 2013 nanti, saya berharap semua rakyat Malaysia keluar untuk mengundi dan memilih pemimpin yang berkualiti dan berwibawa. Pemimpin yang sedemikianlah yang boleh mengurus negara ini dengan sempurna. Ingatlah mengundi dalam konteks ini adalah wajib aradhi.
Sebenarnya dalam pilihan raya rakyat dikehendaki mengundi dua calon untuk dua kategori; Parlimen dan DUN. Kerusi Parlimen untuk membolehkan mereka membentuk kerajaan pesekutuan. Manakala DUN untuk membolehkan mereka membentuk kerajaan negeri. Untuk kedua-dua kategori itu parti yang bertanding perlu mendapat sekurang-kurangnya lebih satu kerusi daripada separuh kerusi Parlimen dan DUN.  Tetapi untuk kedudukan kerajaan yang selesa, parti tersebut perlu menguasai 2/3 daripada keseluruhan kerusi yang dipertandingkan.
Berdasarkan itu rakyat bertanggungjawab membentuk kerajaan Malaysia yang selesa agar kedudukannya sukar dicabar oleh pembangkang. Jadi, rakyat perlu mengundi calon yang mewakili parti yang mempunyai wawasan yang jelas iaitu untuk menyelamatkan negara daripada muflis, menyelamatkan negara daripada dicerobohi musuh, mampu membangunkan negara selaras dengan kehendak Islam dan mampu meletakkan Islam di puncak keagungan.
Begitu juga dalam membentuk kerajaan negeri, rakyat perlu memilih calon yang mewakili parti yang mampu menyelamatkan negeri daripada hutang, menyelamatkan negeri daripada miskin, dapat membawa negeri maju dan meyakinkan pelabur. Dan yang paling penting kemajuan kerajaan itu boleh memberi keselesaan kepada rakyat yang berteduh di bawahnya.
Untuk mencapai apa yang dijelaskan di atas rakyat Malaysia mahupun rakyat negeri-negeri dalam Malaysia boleh menentukan siapa dan parti apa yang boleh memerintah Malaysia dan negeri-negeri seluruh Malaysia. Kuasanya pada tangan rakyat iaitu memangkah pada kertas undi. Ingatlah, mengundi dengan niat untuk memilih pemimpin yang baik untuk negara dinilai sebagai ibadah.

Pilih Kerajaan
Rakyat berhak memilih semula parti yang memerintah di peringkat pusat kini jika mereka berpuashati dengan gaya dan cara mereka mentadbir politik negara. Sebaliknya mereka juga boleh memilih untuk mengubah atau menukar parti yang memerintah sekarang kepada parti baru jika selama ini didapati gaya dan cara mengurusnya kurang memerangsangkan atau tadbir urus yang kurang berkualti.
Dalam hal ini rakyat perlu diberi kebebasan mutlak dalam menentukan parti yang akan memerintah Malaysia. Oleh sebab itu, rakyat tidak boleh dimomokkan dengan cerita-cerita karut marut semata-mata untuk menakutkan rakyat. Hal ini kerana rakyat kini sudah cerdik dan bijak dalam menilai pencapaian kerajaan yang ada.
Mungkin pencapaian kerajaan pusat sehingga kini tidak boleh dibandingan dengan mana-mana kerajaan kerana kerajaan pusat  sekarang belum pernah tercabar. Tetapi bagi rakyat kerajaan Selangor tentu mereka boleh membandingkan dengan kejayaan kerajaan dahulu. Boleh juga membandingkan dengan kejayaan kerajaan Perak atau Pahang yang diperintah oleh parti yang berlainan pada hari ini.
Manakala rakyat negeri Pulau Pinang, mereka boleh membuat pilihan bijak dengan mengembalikan pemerintahan kepada parti yang memerintah sekarang  jika mereka mendapati kerajaan ini lebih baik daripada kerajaan sebelumnya. Sebenarnya kerajaan Pulau Pinang telah diperintah oleh tiga ketua menteri yang berbeza perwatakannya iaitu yang mewakili MCA, Parti Gerakan dan DAP. Saya percaya rakyat Pulau Pinang dapat menilai mana yang lebih baik dalam pengurusan kewangan dan lain-lain.
Cuma pada saya, kalau rakyat Pulau Pinang selesa dengan keadaan pemerintah sekarang, sebaiknya semua orang Melayu harus bersatu hati dan tangan dalam memberi undi kepada calon dalam kalangan orang Melayu sama ada daripada PAS dan Parti Keadilan Rakyat. Hal ini kerana dengan meramaikan wakil rakyat orang Islam dalam kerajaan PR boleh mengimbangkan kepimpinan dan pembangunan di negeri tersebut. Dengan cara ini orang Melayu dan Islam akan terbela dengan adil.
Walau bagaimanapun tidaklah salah kalau orang Melayu memberi sokongan kepada wakil daripada UMNO asalkan mereka juga boleh menjadi pembangkang yang berkesan, boleh memberi idea yang baik kepada kerajaan demi menyelamatkan orang Melayu dan Islam. Maknanya mereka akan menyokong keputusan kerajaan dalam usaha membangunkan orang melayu tetapi kalau terdapat yang tidak kena dalam pemerintahan perlu dibetulkan segera, malah jika perancangan itu boleh merugikan orang Melayu perlulah dibantah segera.
Begitu juga dengan negeri Kelantan, kalau rakyat Kelantan masih rasa selesa dengan pembangunan sekarang, eloklah kekalkan pemerintah sebelum ini. Rakyat Kelantan sudah pernah rasai pemerintah lain beberapa tahun dahulu. Tentu mereka dapat menilai kemampuan pemerintah tersebut. Rakyat Kelantan banyak bertebaran di seluruh negara, tentu mereka nampak kebaikan atau keburukan kerajaan Kelantan waktu ini. Tegasnya mereka lebih arif dalam hal ini.
Cuma dalam ruang singkat ini ingin saya ingatkan rakyat Malaysia terutama Kelantan bahawa mereka perlu tahu dan sedar bahawa dalam sesebuah negeri ada hak dan tanggungjawab kerajaan pusat selain kerajaan negeri. Sebenarnya semua jalan raya persekutuan dan Lebuh raya adalah tanggungjawab kerajaan  pusat untuk membinanya. Makanya walaupun kerajaan negeri berlainan parti, Kerajaan pusat mesti buat jalan tersebut apatah lagi setelah kerajaan negeri meminta atau mereka sendiri yang berjanji untuk itu.
Adapun jalan kampung dan dalam Bandar berada di bawah tanggungjawab kerajaan negeri. Namun projek membuat jalan ini mesti dilaksanakan oleh kerajaan negeri bergantung kepada kemampuan kewangan kerajaan. Perlu diingat wang tersebut datangnya daripada peruntukan kerajaan pusat. Jadi, jika peruntukan itu disekat, maka pembangunan kerajaan negeri akan tersekat juga.
Sebenarnya di sudut undang-undang peruntukan kerajaan pusat kepada negeri tidak boleh disekat selagi kerajaan itu masih di dalam Malaysia. Jadi, parti lain yang memerintah bukanlah menjadi sebab wang itu tersekat.
Selain itu semua sekolah kebangsaan termasuk sekolah jenis kebangsaan berada di bawah kuasa kerajaan pusat. Kerajaan negeri tidak dibenarkan masuk campur dalam sekolah tersebut. Manakala sekolah agama diletakkan di bawah tanggungjawab kerajaan negeri. Begitu juga dengan urusan tanah dan air akan diurus tadbir oleh kerajaan negeri.
Bagi rakyat negeri Kedah pula, mereka juga berhadapan dengan dua pilihan yang penting. Rakyat Kedah tentu ada pengalaman diperintah oleh kerajaan pusat, maka mereka kini tahu kemajuan yang telah mereka kecapi. Mereka juga tahu apa yang menguntungkan mereka dan apa pula yang merugikan mereka. Pada masa yang sama, rakyat boleh menilai kerajaan baru yang memerintah selama lima tahun, apakah lebih baik atau bagaimana. Yang penting, apakah kerajaan negeri itu banyak buat hutang atau tolong membayar hutang lapok.
Bagi rakyat negeri Selangor tentu mereka lebih arif tentang siapa yang layak menguasai negeri mereka. Hal ini kerana rakyat Selangor lebih ramai yang intelik, ramai yang berpendidikan. Mereka tahu membezakan kemajuan kerajaan sekarang dengan kerajaan sebelumnya. Rakyat tentu tahu isu yang dimainkan pada hari ini apakah realiti atau sekadar mainan politik untuk pilihan raya.
Sebenarnya sebagai rakyat kita perlukan sebuah negara atau negeri yang aman dan selamat, maju dan damai, membangun dan ceria. Semua itu hanya boleh diperoleh melalui penghayatan Islam baik dalam pemerintahan mahupun rakyat jelata.
Bagi negeri-negeri lain, rakyat negeri tersebut bolehlah membuat sedikit kajian tentang parti yang memerintah apakah mereka telah membuat kejayaan seperti yang saya sebut di atas. Kalau mereka melakukan sesuatu yang memuaskan hati kita, berilah kepercayaan kepada mereka lagi. Tetapi kalau terdapat kekurangan yang perlu dibaikpulih, buatlah sesuatu untuk kebaikan bersama.
Cuma dalam mencari jawapan, bolehlah kita secara profesional menghadiri penjelasan daripada parti dan colon yang bertanding. Penjelasan dan keterangan mereka penting untuk dinilai. Ketika itu kita boleh menilai sama ada mereka ikhlas atau tidak. Kita boleh menilai sama ada mereka mampu atau tidak.

Beberapa panduan untuk tindakan pengundi:
 1. Waktu pilihan raya rakyat boleh memilih dan mengundi pemimpin yang berkelayakan. Kita pada waktu itu bukan lagi menentang pemerintah kerana kerajaan sudah dibubar. Memang dalam Islam menentang sesebuah kerajaan yang sedang memerintah adalah haram.
 2. Pemimpin yang berkelayakan ada empat sifat; berkemampuan (qawi) dan berintegriti (amin), amanah menjaga harta (hafiz) dan berpengetahuan (alim).
 3. Untuk mengundi kita bukan saja perlu lihat berasaskan orang dan sifatnya tetapi juga melihat parti dan pakatan yang telah dipersetujui sebagai dasar.
 4. Apabila negara tidak aman, berlaku kecurian dan seumpamanya, itulah tanda kepimpinan terdapat masalah yang perlu dirawat.
 5. Politik sebahagian daripada Islam dan termasuk dalam persoalan muamalat. Berpolitik dalam sesebuah negara adalah untuk maslahah umum.
 6. Politik yang diperjuangkan itu mestilah tidak bertentangan dengan nas al-Quran dan hadis.
 7. Politik yang dibawa adalah idealism untuk kebaikan dan keamanan negara bukan perkauman yang mengenepikan suatu kaum. Jadi, mengundi adalah untuk menolak kemungkaran.
 8. Bila kita berhadapan dengan parti bukan Islam kita perlu lihat kepada mana yang kurang mudarat, maka kita boleh menyokong parti tersebut.
Kita tidak boleh memilih pemimpin atau wakil rakyat yang bermasalah iaitu:
 1. Minta dikenangkan jasa mereka kerana yang demikian menunjukkan mereka tidak ikhlas.
 2. Pemimpin yang gagal menjalankan tugas semasa diberikan amanah.
 3. Suka membuat andaian salah terhadap lawannya.
“Menpolitikkan Islam berbeza dengan mengislamkan politik. Orang yang bercakap tentang Islam tetapi realitinya tidak begitu sebaliknya pada masa yang sama melakukan yang bercanggah dengan Islam. Berbeza dengan mengIslamkan politik, perjuangan politiknya berlandaskan Islam dan ingin meletakkan Islam di atas segala-galanya.”

03 April 2013

Parlimen dibubarkan dengan rasminya

Sebagai orang politik suka saya nasihatkan kalian bahawa dalam kempen pilihanraya kita mesti rasional, berpijak di bumi nyata. Inilah politik secara profesional. Oleh sebab itu siapa yang bertanding tidak perlu diburukkan peribadinya. Kita tidak ada hak mendedahkan keaiban orang kerana Allah sendiri telah menyembunyikannya. 
Yang patut didedahkan ialah perancangan dan apa dan bagaimana perancangan itu dilaksanakan kalau memang. Besarkan perancangan parti agar dengan itu biar rakyat yang menilai.
Selamat Mengundi kepada semua rakyat Malaysia, anda tidak harus abaikan tangungjawab ini. Anda yang patut menentukan pemerintah. Islam patut ditegakkan dengan pengorbanan semua umat Islam dan bukan Islam.

Panduan mudah memilih wakil rakyatAhmad Baei Jaafar

Sebelum membicarakan tajuk ini suka diperjelaskan di sini hukum umat Islam keluar mengundi. Walaupun sudah banyak kali negara kita mengadakan pilihanraya namun peratus yang keluar mengundi masih kecil, tidak 100 peratus. Ini barangkali kerana mengundi tidak diwajibkan oleh kerajaan. Apatah lagi ulama tidak pernah mengeluarkan fatwa mengenainya.

Ustaz Muhammad Kamil bin Abdul Majid sewaktu  bercakap dalam Wacana Ilmu “PRU 13: APLIKASINYA MENURUT PERSPEKTIF FIQH POLITIK ISLAM”  pada 27 Mac 2013 di Dewan Besar, Kolej Dar al-Hikmah, Kajang  Selangor menyebut hukum mengundi dalam konteks negara kita pada hari ini adalah wajib.

Hukum ini berdasarkan kaedah usul fiqh, “sesuatu kewajipan (yang wajib) tidak menjadi sempurna melainkan dengan adanya perkara itu maka perkara ini turut menjadi wajib.”
Perlu dijelaskan di sini, mendaulatkan Islam adalah wajib. Maka usaha untuk mendaulatkan Islam perlu kepada sebuah negara. Untuk mewujudkan negara perlukan pemimpin dalam kalangan orang-orang politik bagi mentadbir dan kenguruskannya. Jadi, untuk mendapatkan pemimpin yang berkelayakan dalam urusan ini perlukan jihad atau berjuang.

Pada zaman ini, perjuangan yang sesuai ialah dengan sistem demokrasi ialah dengan mengundi mengikut suara banyak. Oleh sebab itu semua rakyat perlu keluar mengundi bagi memilih mana-mana pemimpin yang berkelayakan pada pandangannya. Jadi, mengundi termasuk dalam jihad yang wajib bagi merealisasikan negara Islam di atas.

Berdasarkan hukum itu, setiap umat islam wajib keluar mengundi pada hari yang ditetapkan. Maka berdosalah mereka yang tanpa uzur meninggalkan kerja mengundi. Malah menurut ustaz Dr Zaharuddin Abdul Rahman, mereka yang sengaja merosakkan undi adalah berdosa.

Bagaimana Memilih
Persoalan sekarang siapa yang kita perlu undi dan pilih? Sebenarnya Islam menyediakan panduan bagaimana memilih pemimpin atau wakil rakyat. Di kesempatan ini saya perturunkan panduan berdasarkan sabda Rasulullah SAW:
فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: "ادْعُ لِي مُعَاوِيَةَ"، فَلَمَّا جَاءَهُ وَقَفَ بَيْنَ يَدَيْهِ ، فَقَالَ: "حَمِّلُوهُ أَمْرَكُمْ؛ فَإِنَّهُ قَوِيٌّ أَمِينٌ ".
Maksudnya: …maka Rasulullah SAW bersabda; panggilkan kepadaku Muawiyah. Apabila dia datang dan duduk di sisinya maka sabdanya: Tugaskan dia urusan kamu maka sesungguhnya dia gagah dan amanah. (Riwayat Ibnu Asakir)

Jelas di sini wakil yang akan pilih mestilah ada dua ciri-ciri ini iaitu GAGAH DAN AMANAH. Gagah atau kuat dalam konteks ini merujuk kepada kualiti individu atau batang tubuh wakil rakyat atau pemimpin. Maknanya dia mestilah seorang yang yang adil, berani dan mampu menjalankan tugas yang berat, berilmu pengetahuan luas (dunia/akhirat), hebat dalam mengatur strategi baik dalam peperangan mahupun dalam pentadbiran.

Manakala Amanah pula, merujuk kepada sikapnya yang amanah dengan tugas yang diberi, tidak pecah amanah dan tidak menerima rasuah. Kedua-dua ciri ini mungkin sukar untuk kita menilainya kerana sebagai pengundi kita tidak didedahkan sifat-sifat calon itu. Kalau wakil rakyat yang lalu dicalonkan semula mungkin kita dapat menilai sama ada dia memenuhi ciri-ciri itu atau tidak. Tetapi bagi yang baru dipilih, belum ada rekodnya dan boleh jadi sewaktu berkempen kelihatan baik, sedangkan hakikatnya tidak begitu.

Untuk kes sebegitu kita perlu merujuk kepada parti yang mencalonkannya kerana parti yang telah mengenalpasti kelayakan mereka. Maka sebagai pengundi kita hanya cukup meyakini kemampuan calon itu dengan merujuk kepada dasar parti itu. Jika dasar parti ini jelas dan sudah ada rekod kejayaan sebelum ini, maka pemilihan itu boleh diterima.

Cuma di sini timbul isu, bolehkah orang Islam mengundi untuk orang bukan Islam. Ini kerana dalam parti ada pakatan yang telah dibuat dan melibatkan orang bukan Islam. Apakah boleh kita memilih mereka berasaskan dasar parti yang telah disepakatkan?

Menurut ustaz Dr Zaharuddin Abdul Rahman, jika terdapat calon bukan Islam dalam parti dan dalam dasar parti ini jelas tidak bercanggah dengan Islam malah serasi dengan Islam maka undian kita hendaklah berdasarkan parti atau pakatan itu. Maknanya kita bukan mengundi orang bukan Islam itu tetapi mengundi parti yang dianggotainya.

Dalam hal ini kita mesti menilai prestasi sesebuah parti yang bertanding. Kalau mereka sudah memerintah untuk satu atau lebih penggal, lihatlah kejayaannya adakah menggalakkan atau tidak. Lihatlah juga kualiti perkhidmatannya adakah memuaskan rakyat atau tidak. Tetapi kalau parti itu tidak pernah memerintah, lihatlah apakah sumbangan kebajikan yang telah dilakukan sepanjang tahun.

Jadi, sebagai rakyat kita boleh menilai sendiri adakah parti yang memerintah itu mampu atau tidak, adil atau tidak, ikhlas atau tidak. Jika sewaktu memerintah, mereka dapat melaksanakan amanah dengan sebaiknya tanpa banyak cakap, tentulah mereka mampu. Tetapi jika sepanjang pemerintahan itu banyak pembangunan dihalakan ke satu pihak dan mengabaikan satu pihak lagi tentulah mereka tidak adil.

Jika semasa pemerintahan dipenuhi janji seperti yang dijanjikan, tetapi sumbangan itu dianggap sebagai jasa yang perlu dikenang dan sebagai balasannya rakyat perlu mengekalkan pemerintahannya, maka ternyata mereka tidak ikhlas. Dan termasuk juga tidak ikhlas, apabila sesuatu yang dilakukan pada saat-saat akhir bagi tujuan memancing undi.

Berdasarkan panduan ini, diharapkan semua rakyat Malaysia terutama yang beragama Islam, keluarlah beramai-ramai untuk mengundi calon yang kita yakin boleh mentadbir negara dan negeri dengan baik mengikut acuan Islam.

01 April 2013

Fitnah yang berterusan punca perpecahan


Ahmad Baei Jaafar

Walaupun parlimen belum dibubarkan, kempen pilihan raya sudah mula rancak di sana sini. Menariknya pendekatan yang diambil kini ialah dengan menggunakan stand agama. Di tempat saya baru-baru ini dianjurkan Dialog 1Malaysia menolak fitnah. Tahniah UMNO/BN atas pendekatan baru ini, cuma sedih juga saya apabila melihat sambutannya tidak begitu membanggakan.

Saya tidak pasti mengapa majlis ini tidak mendapat sambutan. Adakah kerana mereka tidak berminat dengan program agama, atau kerana mereka tercium bau politik. Yalah tokoh agamawan mudah UMNO itu sudah tersuhur namanya. Sah mereka tidak berminat dengan politik.

Saya sempat bersama program itu dan merakamkan gambar majlis tersebut. Namun perbincangannya agak hambar. Kupasannya tidak menarik, malah penceramah juga tidak ada gaya penarik. Sebenarnya rakyat Malaysia terutama rakyat Selangor keliru, dengan tajuk itu, siapa yang patut menolak fitnah dan siapa pula yang membuat fitnah. Oleh sebab mereka tidak tahu kedudukan itu maka lebih baik tidak terlibat langsung. Kalau tidak mereka turut terpalit dengan dosa fitnah pula.

Supaya lebih jelas mari kita kupas maksud fitnah terlebih dahulu. Pada bahasa, fitnah bermaksud huru hara. Maka orang yang buat fitnah ialah orang yang mencetuskan huru hara dalam masyarakat. Orang yang menyebarkan fitnah ialah orang yang memanjangkan keadaan hubu hara itu kepada pengetahuan umum. Terjadinya huru hara ini apabila seseorang manusia dengan secara sedar berniat jahat untuk membangkitkan ketegangan dalam masyarakat, lalu mereka cerita kisah yang berkaitan.
Berdasarkan maksud ini, siapa dalam kalangan rakyat Malaysia yang benar-benar tahu isu yang dibangkitkan itu. Saya percaya jurucakap mengenai isu ini pun tidak tahu punca isu sebenar. Bayangkan kalau mereka tidak tahu, tidakkah mereka termasuk dalam membuat fitnah atau menyebarkan fitnah.

Tetapi katalah dalam kalangan mereka ada yang tahu isu sebenar. Dan dia bercakap kepada umum isu yang sebenar sebagaimana dia tahu, tentulah sebaran yang disampaikan itu dikira mengumpat. Sedangkan fitnah dan mengumpat di dalam Islam adalah dosa besar.

Jelas di sini, ustaz yang bercakap dalam majlis itu adalah pembawa fitnah atau mengumpat. Hadirin di dalam majlis itu jika terpengaruh dengan penjelasan itu, mereka turut mendapat sahamnya. Di sini beruntunglah mereka yang tidak datang.

Selain itu, perbincangan awal lebih tertumpu kepada kalimah Allah. Sedangkan isu itu sudah lama diselesaikan. Orang Kristian sudah bersetuju menamatkan tuntutan mereka. Manakala orang Islam sudah sedar bahawa Kalimah Allah itu milik orang Islam. Bahkan orang bukan Islam juga sudah akur dengan Perlembagaan Persekutuan.

Sehubungan itu saya sedih dengan keterampilan tokoh agama dalam UMNO yang mereka didatangkan kepada masyarakat untuk sekadarkan menjelaskan perkara yang sudah basi. Sepatutnya mereka datang untuk membangunkan jiwa orang Melayu bagaimana berpolitik secara profesional, bagaimana orang Melayu harus menguasai ilmu, bagaimana orang Melayu harus menguasai ekonomi. Dan yang paling penting tokoh ini patut diberi peluang merancang bagaimana memartabatkan Islam di negara ini.

Dalam majlis lain saya agak kagum iaitu forum rakyat yang bertajuk; Malapetaka Perpecahan Ummah, Apa Sudahnya? Dalam poster yang disebarkan tidak disebut tokoh yang terlibat. Barangkali kerana tajuk yang memang menarik, kehadiran amat menggalakkan.

Alhamdulillah perbincangan agak ilmiah. Cuma sebelum forum bermula, dalam ucapan alaun daripada tokoh politik tempatan yang antara lain menyebut tentang pepercahan orang Melayu yang bermula daripada PAS keluar daripada UMNO sebelum pilihanraya pertama. Kemudian orang Melayu berpecah lagi dengan tertubuhnya Parti Semangat 46, dan yang terakhir wujud pula Parti Keadilan Rakyat.

Menurutnya beliau sedih dengan perpecahan yang amat serius itu. “Haruskan kita biarkan perpecahan ini terus berlaku dalam masyarakat Melayu,” soalnya.

Persoalan ini kalau diajukan kepada orang UMNO tentu mereka kata, tak patut dan mereka yang keluar itu mesti kembali kepada UMNO atau sekurang-kurangnya semua orang Melayu tidak patut memberi sokongan kepada mereka yang berpecah itu. Tetapi kalau soalan itu diajukan kepada lawannya tentu mereka akan mentertawakan sahaja. Kenapa?

Tahukah kita bagaimana tertubuhnya PAS? Sebenarnya seawal penubuhan UMNO dianggotai oleh ulama tetapi mereka keluar daripada UMNO dan menubuhkan PAS. Tentulah tidak wajar mereka keluar UMNO kalau pertubuhan Melayu itu sempurna dan baik dasarnya.

Jelas di sini mereka keluar UMNO kerana dasar yang dibawa oleh UMNO tidak serasi dengan ulama tersebut. Ulama masuk UMNO adalah untuk sama-sama memperjuangkan Islam, meninggikan kalimah Allah di bumi ini. Tetapi apabila tidak berlaku maka lebih baik mereka keluar dan menubuhkan PAS.

Jadi, wajarkan UMNO salahkan PAS kerana berpecah daripada induk? UMNO kalau sayangkan rakannya, betulkan dasarnya sebagaimana yang diharapkan iaitu dengan memasukkan perjuangan Islam. Dengan itu barulah mereka akan kembali kepada UMNO. Kalau begitu, yang salah dalam hal ini ialah UMNO kerana tidak dapat menjaga hati rakan kongsinya.

Kenapa pula timbul parti Semangat 46? Bolehlah disalahkan S46 sebagai berpecah daripada induknya? Tahukah anda wujudnya S46 kerana UMNO diharamkan oleh ROS. Jadi, S46 ditubuhkan untuk menyelamatkan UMNO yang sudah hilang kuasanya. Sepatutnya semua orang UMNO masuk S46 bukan menubuhkan UMNO (baru). Kalau begitu kedudukannya, yang berpecah ialah UMNO (baru) sebab mereka tidak mahu menyokong orang yang menyelamatkan orang Melayu.

Kemudian tertubuh pula Parti Keadilan Rakyat (PKR). Wajarkah penubuhan parti ini dikatakan berpecah daripada Melayu? Tahukah anda penubuhan parti ini selepas Anwar Ibrahim dilucutkan daripada UMNO dan dipenjarakan beberapa tahun. Penyokongnya yang terdiri daripada pelbagai kaum di Malaysia akhirnya menubuhkan PKR demi untuk menyelamatkan orang Melayu dan Malaysia daripada terus dizalimi pemerintah. Mereka menuntut keadilan undang-undang dan pemerintahan kerana pada mereka Anwar Ibrahim tidak diadili secara betul.

Oleh sebab yang menyokong penubuhan itu terdiri daripada bukan sahaja orang Melayu yang menyokong UMNO malah bangsa lain wajarkah kita cap mereka sebagai penyebab perpecahan ummah atau orang Melayu? Tentulah tidak wajar. Perkara ini perlu difahami oleh semua orang Melayu terutama yang menganggotai UMNO. Jangan sampai mereka tersalah fahami lalu menjadi pak turut yang membawa kepada neraka Allah.

Bagi menghilangkan keraguan umat Islam Melayu, suka saya jelaskan di sini bahawa isu yang menjadikan orang Melayu berpecah bukan kerana banyak parti politik orang Melayu. Malah wujudnya boleh mencantikkan lagi demokrasi di Malaysia. Tetapi yang menjadikan perpecahan itu ialah wujudnya orang-orang parti politik yang terus bercakap, buat fitnah dan caci maki orang daripada parti politik lain walaupun selepas tamat pilihan raya.

Sebenarnya amalan ini menjadi budaya pemimpin politik sehinggalah kepada ahli biasa, malah yang paling tidak terkawal ialah ahli biasa. Tuduh menuduh terus berlaku dalam setiap ucapan mereka terutama dalam persidangan parlimen. Manakala orang ramai pula terus berdebat di kedai-kedai kopi apabila bertemu muka. Inilah punca perpecahan sebenarnya.

Jelas di sini kalau kerajaan berniat baik untuk menyelamatkan orang Melayu daripada perpecahan perkara utama yang perlu diberi perhatian ialah isytiharkan perdamaian setelah selesai pilihan raya. Pemerintah hendaklah menghulurkan tangan kepada pembangkang dan parti-parti yang bertanding mohon kemaafan dan bertaubat kepada Allah berdasarkan firman Allah dalam surah al-Nasr ayat 1-3.
Maksudnya:
1. Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau Wahai Muhammad berjaya menguasai negeri Makkah),
2. Dan engkau melihat manusia masuk dalam agama Allah beramai-ramai,
3. Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepada-Nya, Sesungguhnya Dia amat menerima taubat.

Percayalah dengan pengisytiharan perdamaian mereka boleh saling membantu dalam memajukan negara. Pembangkang patut diberi hak untuk membantu kerajaan tertutama dalam hal-hal yang kerajaan terlepas pandang. Dengan cara ini, insya-Allah tidak akan berlaku perpecahan lagi dalam kalangan orang Melayu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...