27 Ogos 2012

Erti Kemenangan Sebenar Di Idulfitri


Ahmad Baei Jaafar

Dalam sesuatu perjuangan hanya terdapat dua natijahnya iaitu menang atau kalah atau dalam bahasa yang lebih murni gagal. Kita baharu sahaja selesai berjuang dalam bulan Ramadan namun secara rasminya keputusannya tidak dikeluarkan. Tetapi rata-ratanya kita mahukan kemenangan dalam perjuangan ini.
Persoalan di sini, apakah yang kita perjuangkan dalam Ramadan? Di sini saya cuba senaraikan seperti berikut:
 1. Berjuang menahan nafsu makan dan minum
 2. Berjuang mengawal nafsu seks
 3. Berjuang menahan nafsu mata
 4. Berjuang menahan nafsu telinga
 5. Berjuang menahan nafsu lidah
 6. Berjuang menambahkan pahala ibadah
 7. Berjuang menambahkan pahala sedekah
 8. Berjuang mencantikkan akhlak
Berdasarkan senarai itu, mana satu yang anda rasa benar-benar berjaya dalam Ramadan kali ini? Mungkin rata-rata mengakui telah berjaya dalam menahan nafsu makan dan minum juga seks. Itupun setelah bertungkuslumus berlawan dengan nafsu lapar. Jenuh jugalah berjuang mengawal nafsu seks, yalah tengok isteri mungkin boleh kontral, tetapi bagaimana kalau melihat gadis seksi di luar rumah? Namun tidak ada yang terbabas.
Tetapi perjuangan lain yang lagi enam itu bagaimana? Rasanya ramai yang gagal menahan nafsu mata, lidah, telinga apatah lagi ibadah dan sedekah. Ramai yang terbeliak mata melihat aurat wanita terutama ketika di pasar Ramadan. Manakala perempuan pula rambang mata melihat makanan, pakaian dan sebagainya ketika membeli belah. Begitu juga dengan nafsu telinga dan lidah, tidak boleh dikawal terutama ketika bertemu sahabat handai. Padahal Rasulullah sudah mengajar kita supaya berkata, “maaf aku berpuasa” – sebanyak tiga kali.
Kalau di sudut ibadah ternyata ramai yang tewas, minggu pertama Ramadan ramai yang pergi ke masjid dan surau. Tetapi selepas itu semakin berkurangan apatah lagi pada malam fasa ke 10 terakhir. Penyakit malas sudah menyerang. Mengenai sedekah pula, ramai lagi yang berkira-kira untuk menghulurkan sumbangan. Kalau begitulah kedudukannya apalah erti kemenangan kepada umat Islam yang berpuasa ini?
Kalau kita hanya menang 2/7 tentulah tidak berbaloi. Oleh sebab itulah barangkali ibadah puasa yang kita lakukan tidak membuahkan akhlak yang mulia. Akhlak mereka tidak bertambah cantik walaupun kita telah menempuh puasa setiap tahun.
Kalau begitu siapa yang boleh menang dalam perjuangan ini? Tidak syak lagi mereka yang berjaya dalam perjuangan ini hanyalah orang yang bertaqwa. Tetapi bagaimana kita boleh mengenali orang yang bertaqwa? Ya, taqwa bermaksud orang yang boleh mengawal jiwa dan raga dalam melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan larangan Allah.
Itulah natijah sebenar daripada ibadah puasa ini. Mereka menjadi orang yang taat kepada Allah dalam semua perkara, mencontohi Rasulullah dalam melaksanakan ibadah dan boleh berakhlak dengan munusia dalam semua keadaan. Adakah anda termasuk dalam kategori orang yang bertaqwa ini?
Melihat keadaan itu tentu ramai yang gagal dalam perjuangan ini. Namun sebagai umat Islam kita tidak seharusnya kecewa kerana Allah tidak pernah mahu menzalimi hambanya. Buktinya Allah tidak isytiharkan siapa pemenang dan siapa yang gagal. Dan yang kedua Allah masih memberi peluang kepada mereka untuk menutup kekurangan sekali gus membaik pulih mana yang belum sempurna.
Tindakan yang harus dilakukan bagi mengatasi kegagalan itu ialah dengan melakukan perkara berikut:
 1. Bayar zakat fitrah
 2. Banyakkan takbir
 3. Banyakkan sedekah kepada anak-anak
 4. Doakan sahabat handai, kawan taulan agar mereka berjaya dan seterusnya ucap tahniah atas kejayaan itu.
 5. Memohon kemaafan dan saling berkasih sayang.
Semoga dengan cara ini semua umat Islam boleh dikategorikan sebagai berjaya dalam perjauangan ini. Hendaknya setiap tahun anda berada dalam kebaikan.

15 Ogos 2012

Bagaimana anda mengenali kafir harbi?


Ahmad Baei Jaafar
Pelik, sesudah sekian lama negara kita merdeka dan kehidupan rakyat negara ini semakin baik, tetapi secara tiba-tiba dikejutkan dengan isu kafir harbi. Kenapa muncul istilah itu di negara ini sedangkan orang bukan Islam masih mahu bekerjasama dengan orang Islam? Adakah isu ini benar-benar difahami oleh umat Islam?
Sebenarnya kafir harbi sudah jarang ditimbulkan secara terbuka kecuali sekadar perbincangan ilmiah di sekolah dan universiti. Perkataan atau istilah kafir harbi tidak lagi dibincangkan secara umum kerana suasana di negara ini sudah tidak lagi diancam oleh penentang yang berstatus kafir harbi.
Jadi, dalam keadaan ini mengapa timbul isu kafir harbi? Adakah hal ini ada kaitan dengan perkembangan politik yang sengaja dibangkitkan pihak tertentu untuk menimbulkan permusuhan dalam kalangan rakyat Malaysia? Kalau berlaku permusuhan siapakah yang akan mendapat untung?
Saya tidak pasti siapa yang memulakan isu ini. Dan kenapa pula secara tiba-tiba seorang guru pondok boleh bercakap tentang kafir harbi ini? Apakah dia benar-benar faham isu ini atau sengaja dibesarkan pihak tertentu untuk menjatuhkan maruah guru berkenaan. Mungkinkah dia sedang diperalatkan oleh pihak tersebut untuk tujuan yang tidak baik?
Memang istilah itu tidak boleh dihilangkan kerana dari masa ke masa masih boleh digunakan lagi. Kalau sekarang tidak berlaku, namun tidak mustahil boleh berlaku pada tahun hadapan. Jadi, sebagai orang Islam mereka perlu tahu istilah itu dengan tepat agar boleh diletakkan istilah itu pada orang yang betul.
Saya percaya perbincangan ilmiah tentang kafir harbi itu wujud dalam pengajian pondok, tetapi secara realitinya kemungkinan mereka tidak jelas kerana belum pernah didedahkan realiti kehidupan orang kafir di negara ini. Mereka lebih banyak masa di pondok pengajian dan kemungkinan besar mereka tidak tahu perkembangan semasa di luar pondok.

Dakwaan
Untuk lebih jelas isu ini suka saya membawa keluar ke tengah masyarakat untuk mudah dilihat oleh semua pihak, sekali gus menolak fitrah masyarakat. Malaysia adalah contoh mudah yang boleh kita analisiskan. Pada dasarnya Islam telah memperkenalkan istilah kafir bagi membezakan dengan orang Islam.
Maksud kafir ialah, orang yang menentang hukum Allah atas kejahilannya. Dalam al-Quran golongan ini sebut sebagai yang ingkar hukum Allah dan mereka tidak mahu beriman dengan Allah. Dari istilah itu dipecahkan kepada dua iaitu harbi dan zimmi.
Kafir Harbi ialah orang bukan Islam yang terlibat dalam peperangan membunuh atau memusuhi orang Islam di daerah terbabit. Golongan ini boleh ditentang balas oleh orang Islam kerana kedudukan mereka amat membahaya kepada nyawa orang Islam.
Kafir Zimmi pula ialah orang bukan Islam yang menetap dalam negara Islam, mendapat kerakyatan, dan setia membayar cukai yang ditetapkan. Golongan ini mendapat jaminan keamanan sama seperti orang Islam.
Berdasarkan definisi di atas, tentu tidak ada lagi kafir harbi di negara ini. Hal ini kerana semua orang bukan Islam di negara ini sudah menjadi warga negara dan mereka membayar cukai, malah mereka patuh kepada undang-undang negara. Adapun orang bukan Islam yang belum menjadi warga negara termasuk pendatang asing, keberadaan mereka di sini masih terkawal dan tidak pernah berniat untuk menentang orang Islam. Maka mereka bukan kafir harbi.
Mengenai dakwaan tok guru pondok di atas, kemungkinan dia merujuk isu ini kepada komunis yang menentang negara dan Islam. Boleh jadi guru ini pernah hidup pada zaman itu maka dalam fikirannya masih tertanam persepsi begitu kepada orang bukan Islam sekarang. Untuk pengetahuan kalian, sebelum dan semasa peristiwa 13 Mei, golongan ini masih ada, mereka itu masih ada yang rasa tidak senang hati dengan orang kerajaan Melayu dan Islam.
Memang di negara kita pada masa sekarang masih ada orang bukan Islam yang tidak bersetuju dengan Islam tetapi tidak mengistihar perang dengan kita. Mereka hanya tidak suka jika anak mereka memeluk Islam tetapi mereka tidak musuhi Islam. Mereka tidak mahu hukum Islam kerana persepsi yang salah sahaja. Tetapi mereka tidak pernah terlintas dalam fikiran mereka untuk membunuh orang Islam atau menentang hukum Islam.
Orang bukan Islam buat masa ini walaupun tidak bersetuju dengan hukum Islam, mereka tidak sampai bangun memerangi orang Islam dan kerajaan. Mereka tidak bersetuju mungkin kerana kejahilan yang tidak pernah diajar oleh orang Islam atau pemerintah Islam. Jadi, mereka masih belum termasuk dalam kategori kafir harbi.
Pada zaman Rasulullah dahulu, pemerintah negara orang bukan Islam diajak kepada Islam, mereka diperkenalkan konsep ketuhanan. Tetapi kalau dengan sebab itu mereka terus menentang Rasulullah, barulah mereka diberi tiga pilihan sama ada menerima Islam atau membayar jizyah atau diperangi.
Persoalan sekarang, wujud atau tidak golongan yang memberi penjelasan hal Islam kepada mereka? Kalau mereka masih menentang atas alasan tidak pernah diberi penjelasan yang sebenar, maka yang salahnya ialah kita bukan mereka.
Sebenarnya berdasarkan pengetahuan saya, belum wujud dalam kalangan orang Islam khususnya pendakwah yang sanggup turun padang menjelaskan secara langsung kepada mereka yang mempertikaikan hukum Islam. Sebaran Islam melalui media belum cukup kerana jarang mereka akan mendengar atau menonton tv mengenai Islam.
Selain itu di dalam suasana politik sekarang belum wujud parti atas nama bukan Islam yang berniat untuk menentang Islam dan memerangi orang Islam. Kalau ada hanya sekadar seorang dua dalam parti tersebut bangun menentang Islam, belum boleh dihukumkan seluruhnya sebagai menentang Islam. Jadi, masih tidak boleh digelarkan mereka sebagai kafir harbi.
Atas penjelasan itu, saya mengharapkan semua orang Islam dapat faham kedudukan sebenar orang kafir yang berada di negara kita sekarang. Semoga dengan itu kita boleh fokus dalam dakwah dan terus maju dalam membangunkan agama di negara tercinta.

13 Ogos 2012

Sudahkah kita merebut peluang ini?


Ahmad Baei Jaafar
Kita selalu diberitahu oleh tok-tok guru tentang tawaran khusus pada bulan Ramadan berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah r.a:
عَنْ أبي هريرة، قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَوَّلُ شَهْرِ رَمَضَانَ رَحْمَةٌ، وَوَسَطُهُ مَغْفِرَةٌ، وَآخِرُهُ عِتْقٌ مِنَ النَّارِ " ابن عساكر
Maksudnya: Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Awal bulan Ramadan rahmah, pertengahannya maghfirah (pengampunan) dan akhirnya pembebasan daripada api neraka.” Riwayat Ibnu Asakir)
Persoalannya, siapa yang sudah mendapat rahmat Allah pada fasa pertama Ramadan? Rahmat Allah ialah kasih sayang Allah, tentu semua orang memperolehnya. Buktinya, kita boleh mengecap nikmat Allah dengan mudah. Kita masih bertenaga untuk beribadah. Kalau kita masih berdosa dengan Allah, masih dilihat oleh Allah. Tetapi siapa yang mensyukurinya?
Apabila masuk fasa kedua, Allah sediakan peluang keampunan. Tetapi adakah kita mengambil peluang untuk meminta ampun atas dosa-dosa kita? Kebanyakan manusia membiarkan masa itu tanpa meminta ampun, malah terus melakukan dosa. Mereka seharusnya bertaubat dalam tempoh itu kerana Allah bersedia menerima taubat hambanya. Alangkah ruginya manusia ini.
Dalam hal ini bukan sahaja orang politik tidak berhenti buat dosa; mengumpat, menyebar fitnah, orang ramai juga turut diheret ke kancah itu tanpa sedar. Apakah mereka mengharapkan Allah ampun dosa mereka sedangkan mereka tidak pernah memohon ampun dan bertaubat?
Sebenarnya kalau mereka sedar bahawa mereka berdosa, pasti mereka berhenti daripada tabiat itu, sebaliknya mereka sentiasa ingat Allah, ingat hukuman Allah, ingat kebaikan Allah sudah cukup untuk Allah memaafkan mereka. Demikian itu disokong oleh hadis berikut.
Umar r.a. meriwayatkan daripada Nabi Muhammad SAW bahawa dalam bulan Ramadan sesiapa yang mengingati Allah SWT akan diampunkan dosanya dan sesiapa yang meminta sesuatu daripada Allah SWT tidak akan dihampakan.
Kini sudah masuk fasa ketiga, pembebasan daripada api neraka. Maknanya Allah tawarkan peluang dibebaskan daripada api neraka. Siapa yang mengambil peluang ini? Ramai yang sudah mengosongkan surau dan masjid, ramai yang masih lalai daripada melakukan ibadah. Bolehkah dalam keadaan itu mereka beroleh pembebasan api neraka.
Sebenarnya dalam fasa ini, kita perlu banyak berdoa agar kita dibebaskan daripada api neraka. Tapi tahukah anda ada tiga golongan yang tidak ditolak doa mereka berdasarkan hadis berikut.
Daripada Abu Hurairah r.a Rasulullah SAW telah bersabda. "Tiga orang yang tidak ditolak doa-doa mereka. Seorang yang berpuasa sehingga dia berbuka, seorang imam (pemerintah) yang adil dan doa seorang yang dizalimi. Allah SWT akan mengangkatnya ke atas awan dan dibuka untuknya pintu-pintu langit dan Allah SWT akan berfirman, "Demi kemuliaan-Ku, pasti Aku akan menolong kamu walaupun selepas beberapa ketika (demi sesuatu muslihat)."
Menyentuh bulan puasa, sepatutnya kita berdoa pada siang hari sewaktu berpuasa. Sepatutnya kita kurang bercakap sia-sia sebaliknya peluang itu dipenuhi dengan berdoa. Kalau mereka tidak mahu berdoa bermakna mereka tidak minat pengampunan Allah dan tidak minat diselamatkan daripada neraka. Nauzubillah.
Oleh yang demikian beberapa hari yang berbaki ini marilah kita banyak berdoa agar kita selamat daripada api neraka. Dan kesempatan ini juga saya mengucapkan selamat menyambut hari raya Idulfitri, maaf zahir dan batin, Kullu amin wa antum bikhair. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...