28 Mac 2011

Hukum siapa yang bersalah

Ahmad Baei Jaafar
Sekali lagi kita dikejutkan dengan isu seks membabitkan pemimpin pembangkang negera ini. Dalam teka meneka siapa pemimpin yang dimaksudkan dalam video yang dimaksudkan, tiba-tiba secara berani Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Datuk Shazryl Eskay memberi kenyataan kepada polis Bukit Aman dan juga menyerahkan rakaman video seks dan jam tangan yang didakwa milik lelaki yang beraksi dengan seorang pelacur dalam video berkenaan.
Pada mulanya isu ini dianggap perkara biasa kerana itulah lazim yang akan terjadi menjelang pilihan raya. Apatah lagi pilihan raya negeri Sarawak ini agak menggugat BN. Jadi, imej pembangkang perlu dirosakkan demi mencapai kemenangan BN. Tetapi apabila pendedahan ini melibatkan orang yang ada kepentingan tertentu dengan pemimpin pembangkang itu, isu ini boleh menjadi sebaliknya dan merosakkan nama BN pula.
Dalam artikel ini bukan saya hendak membela satu pihak dan mengutuk satu pihak yang lain, tetapi ingin menjelaskan beberapa pendekatan Islam. Semoga selepas ini umat Islam tidak terikut-ikut dengan budaya syaitan dan kafir.
Drama dalam video yang dimaksudkan itu kalaupun betul watak yang digambarkan adalah pelakon yang dimaksudkan, kita perlu merujuk kepada pendekatan Islam iaitu; Siapa yang mengambil rakaman itu? Bila diambil rakaman itu? Adakah pelakon itu tahu drama itu sedang dirakam atau tidak? Kenapa disebarkan video itu?
Kita andaikan jawapannya begini:
Si  A yang mengambil rakaman itu.
Diambil rakaman itu pada tahun 2000
Pelakon itu tahu dirakam
Disebarkan untuk tujuan bisnes
Kalau itulah jawapannya, maka Si A, pelakon, penyebar telah melakukan kerja dosa dan hasil pendapatan adalah haram.
Tetapi kalau jawapannya untuk soalan akhir adalah untuk mendedahkan keburukan pelakon itu, maka Si A dan penyebar melakukan dua dosa. Pertama dosa mengambil dan kedua dosa berniat jahat. Manakala pelakon hanya berdosa kerana membiarkan perbuatannya dirakam.
Walau bagaimanapun kalau penyebaran itu dilakukan 10 tahun kemudian atau tujuan memburukkan pelakon itu, sedangkan pelakon itu sudah bertaubat atas dosanya, maka pelakon itu tidak lagi berdosa. Manakala yang lain tetap kekal dalam keadaan dosa itu.
Jika soalan adakah pelakon itu menyedari mereka dirakam, maka jawapannya, tidak sedar adegan mereka dirakam, mereka tetap juga berdosa tetapi berdosa dengan Allah, sedangkan Si A melakukan dosa kepada Allah dan pelakon itu.
Hukum ini adalah jelas dan semua pihak perlu faham bahawa seseorang yang berdosa kepada Allah boleh diampunkan apabila mereka bertaubat. Tetapi mereka yang bersalah dengan Allah dan manusia, keampunan tidak akan terjadi selagi dosa itu tidak diampunkan oleh manusia.
Berbalik kepada isu video di atas, kita tidak tahu status video itu yang sebenar kerana tidak diberi peluang untuk menontonnya. Kalaulah jawapan soalan di atas diajukan kepada mereka dan dijawab seperti yang tertera maka itulah hukum yang harus mereka faham.
Tetapi kalau video itu terdapat suntingan yang memasukkan gambar orang lain bagi tujuan jahat, dosa mereka sudah tentu lebih besar lagi. Oleh sebab itu, tokoh di atas perlu dihukum dengan yang selayaknya. Kalau undang-undang Jenayah tidak boleh sabitkan mereka, eloklah semua umat Islam memulaukan mereka.

Anak tak sah taraf bukan anak bapak

Ahmad Baei Jaafar

Dalam Islam anak luar nikah sepatutnya dibin atau dibintikan kepada ibu kerana anak itu memang anak ibunya yang sah. Tetapi di sudut syarak, anak itu dikira tak sah taraf kerana dilahirkan tanpa bapa yang sah. Oleh sebab itu anak tersebut tidak boleh dibin atau bintikan kepada bapa yang tidak sah itu.
Namun dalam masyarakat Melayu amalan membinkan atau membintikan kepada ibu adalah dianggap ganjil. Nanti pelbagai tuduhan yang akan datang dan ketika itu yang hina dan malunya ialah anak itu dan ibunya. Maka bagi menyelamatkan keadaan ini  suka saya mencadangkan dua keadaan iaitu:
Pertama, nama anak itu disandarkan kepada nama ibu tanpa memasukkan bin atau binti. Sebagai contoh; nama anak itu Soleh dan ibunya Kalsum, maka jadikan namanya Soleh Kalsum.
Kedua, nama anak itu disandarkan kepada nama suami ibunya tanpa bin atau binti. Sebagai contoh, suami ibunya bernama Badrul, jadi Soleh Badrul.
Sebenarnya status anak itu dengan bapa sandaran itu adalah bapa tiri yang sememangnya tidak boleh menjadi wali bagi anak perempuannya. Namun bengan sandaran begini sedikit sebanyak boleh mengurangkan tekanan kepada anak itu apabila dewasa. Walau bagaimanapun cadangan ini perlu mendapat kebenaran dan persetujuan Jabatan Pendaftaran Negara.

Anak luar nikah tidak berdosa
Walaupun anak tersebut tidak sah taraf namun sebagai manusia, kedudukan mereka adalah sama sahaja dengan mereka yang sah taraf. Mereka di sisi Allah dinilai siapa yang lebih bertaqwa. Mungkin kedudukannya lebih baik daripada anak sah taraf jika mereka lebih bertaqwa. Jadi, mereka tidak wajar dihina hanya atas kesalahan ibunya yang berzina.
Ibu dan bapanya yang berdosa melakukan zina memang wajar dihukum, tetapi kalau mereka berdua telah bertaubat nasuha sebelum berkahwin dan seterusnya dapat meneruskan kehidupan rumah tangga dengan baik, tidak wajar lagi kita menghukum mereka. Sesungguhnya orang yang bertaubat setelah diterima Allah, kedudukannya seperti orang yang tidak berdosa.
Anak ini walaupun tidak sah taraf, dia tetapi anak ibu yang sah. Walaupun anak itu tidak ada bapa yang sah, dia masih ada bapa tiri yang sah. Jadi, sebagai anak bapa tiri kedudukannya tetap mahram kalau dia anak perempuan. Cuma dalam hal ini bapanya itu tidak boleh menjadi wali pernikahannya dan anak itu tidak boleh mewarisi harta pusakanya.
Jika semua pihak dapat memahami isu ini dengan baik, masa depan anak tak sah taraf atau anak luar nikah ini akan berada dalam keadaan lebih baik. Anak-anak itu tidak lagi berasa seperti tiada bapa atau diejek oleh pihak lain tentang statusnya itu. Kita perlu ingat dalam Islam sikap mendedahkan aib orang lain adalah dosa, sebaliknya menutup keaiban orang lain satu pahala yang besar pula.

Wali Perkahwinan
Pasangan yang memiliki anak tak sah taraf akan berhadapan dengan dilema untuk menjelaskan status anak itu yang sebenar. Apatah lagi anak perempuan yang akan berkahwin tanpa wali. Oleh sebab itu ibu bapa anak tersebut perlu berterus terang dengannya apabila dia sudah cukup dewasa atau setidak-tidaknya sebelum dia bersedia untuk berkahwin.
Walau bagaimanapun jika anak itu dibintikan dengan bapa yang menyebabkan dia dilahirkan, tentu ada masalah untuk menjelaskan kepada anak itu akan kedudukan yang sebenar. Anak itu nanti akan mempersoalkan itu dan ini. Kenapa dibintikan kepada bukan bapa sebenar? Kenapa memalukan saya waktu ini? Kenapa bapa lakukan ini semua?
Keadaan ini pasti terjadi kerana kerana si bapa ini telah melanggar undang-undang Islam yang mengharamkan nasab anak kepada yang bukan bapanya. Anak luar nikah hakikatnya bukan anak bapa yang menyebabkan ia dilahirkan. Jadi, haram dinasabkan nama anak itu kepada bapa tersebut. Begitu juga dengan anak angkat, tidak boleh ditukar nasab sebenar kepada nasab bapa angkat.
Lain keadaannya dengan sekadar sandaran kerana sandaran tidak semestinya merujuk kepada bapa. Boleh jadi merujuk kepada suami, bapa angkat, bapa tiri, ibu yang semuanya termasuk dalam kategori penjaga. Sebenarnya perkara ini telah diamal oleh orang Melayu secara lisan sekian seperti kata seseorang, “saya nak pergi ziarah Kalsum.” Dengan kenyataan itu akan timbul pertanyaan, “Kalsum mana tu?”. Lalu dia jawab, “Kalsum Dolah” sedangkan Dolah itu suaminya. Sandaran ini kadang-kadang merujuk kepada orang yang lebih dikenali.
Percayalah dengan penggunan sandaran ini, anak-anak yang terlibat akan mudah diberi penjelasan apabila sampai waktunya. Biasanya anak yang sudah dewasa setelah memasuki sekolah atau universiti akan bertanya kepada ibu bapanya, mengapa namanya tidak ada bin atau binti. Di sinilah peluang ibu bapa menjelaskan kedudukan anak itu. Sebagai contoh, Soleh Badrul, maka terus dijelaskan bahawa Badrul ini adalah bapa angkat kamu atau bapa tiri kamu dan sebagainya.
Perkara ini tidak perlu dirahsiakan kepada anak-anak terlibat. Namun perlu diingat, kedudukannya sebagai anak tidak sah taraf tidak perlu dijelas. Ertinya perkara itu hendaklah terus menjadi rahsia. Kalau dia bertanya tentang ayahnya yang sebenar, lebih baik ditutupkan dengan kata-kata bahawa ayahnya sudah mati. Kata-kata ini bukan menipu tetapi itulah hakikat sebenar yang bapanya memang tiada secara sah.
Dengan cara ini mudahlah anak itu hendak berkahwin dan tidak menjadi satu keaiban baginya untuk berwalikan wali hakim. Ketika itu dia tidak akan berasa pelik kerana bukan dia seorang yang perlukan wali hakim seperti yang termaktub dalam undang-undang Islam. Jadi, dengan cara ini juga anak tak sah taraf tidak akan mengetahui statusnya apatah lagi orang lain.

18 Mac 2011

Rumah tangga bukan restoran

Ahmad Baei Jaafar
Mengupas tajuk ini, mari kita bayangkan sejenak bagaimana operasi sebuah restoran. Dan bayangkan kita sekarang baru masuk ke dalamnya. Tentu selepas dipersilakan masuk dan duduk pelayan restoran itu bertanya, “nak minum apa?” Nak makan apa?”
Tetapi ada juga restoran yang kurang peka kerana tidak cukup pekerja, lalu pelanggan yang terpaksa bertanya dan membuat tempahan sendiri, “Minta teh tarik satu, roti canai dua biji.”
Antara dua keadaan ini tentu kita lebih suka kepada restoran pertama dan kurang berminat dengan layanan restoran kedua. Kenapa? Yalah sebagai pelanggan seseorang itu suka dilayan mesra. Sebab itu bagi sesetengah orang sebelum memilih restoran dia akan mengenal pasti cara layanan pelayan restoran tersebut terhadap pelanggannya.
Begitulah dua keadaan di restoran yang terdapat di negera ini. Maka wajarkah rumah anda seperti dua restoran di atas? Kalau jawapan anda tidak wajar, maka bagaimana anda harus jadikan rumah anda? Tetapi kalau anda kata apa salahnya jadi restoran, maka itulah yang kita nak bincang pada hari ini?
Apabila saya katakan rumah anda bukan seperti restoran bermakna segala ciri-ciri restoran seperti yang dinyatakan di atas tidak wajar ada dalam rumah tangga. Kalau begitu dalam rumah tangga tidak wajar berlaku dua perkara berikut:

  1. Isteri jangan bertanya suami  “nak makan apa, nak minum air apa”
  2. Jangan pula biarkan suami memesan makanan


Ingatlah wahai isteri, anda bukan pelayan dan suami bukan pelanggan anda. Jadi, letakkan tempat suami pada kedudukan suami dan isteri di tempat isteri. Selagi perkara ini berada dalam fikiran dan tindakan anda, pasti suami anda cukup berpuas hati dengan anda.
Bagi merealisasikan semua ini saya senaraikan apa yang patut anda lakukan terhadap suami anda:
  1. Sambutlah suami di hadapan pintu ketika pulang rumah walaupun dia ada kunci pendua. Untuk itu, pakaian anda perlulah cantik lagi menyegarkan.
  2. Persilakan dia duduk di tempat yang tersedia dalam rumah itu.
  3. Hulurkan air mineral atau air suam bagi menyegarkan tekak dan hatinya.
  4. Kalau nampak dia leteh, picit badannya.
  5. Sediakan taula dan berikan kepadanya untuk dia mandi sebelum solat Maghrib
  6. Sediakan makan malam. Isteri perlu tahu apa yang suami suka makan melalui kajian dan penyelidikan.
  7. Sediakan tempat tidur yang selesa sebelum suami berhajat hendak tidur.


Inilah rutin yang harus dilakukan oleh isteri sepanjang hayatnya bersama suami. Tapi ingat, anda isteri bukan sebagai pelayan restoran. Jadi, jangan swastakan semua itu kepada orang gaji kerana hakikat suami sukakan bermanjaan dengan wanita. Maka kalau tiada isteri ketika itu pasti dia mahu bermanja dengan orang gaji pula.
Dalam hal ini suka saya ingatkan para isteri, suami anda akan cukup kecewa kalau kepulangannya dari tempat kerja, ditanya, “bang nak makan?” “abang nak mandi?” “abang nak tidur? Lebih kecewa lagi kalau anda menyuruhnya, “bang pergilah mandi”, “bang makanlah dulu.”
Kenapa dia kecewa? Yalah sudah lama hidup masih tidak tahu kehendak suami. Ketahuilah wahai isteri, jika suami sudah mula meminta sesuatu untuk anda lakukan, “yang buatkan air,” “yang mana makananni,” “yang bila nak tidur,” sedarlah itu tandanya suami anda sudah hilang rasa cinta kepada anda. Namun dia masih boleh bersabar.
Jadi, rumah bukan restoran mengajak para isteri bertindak membetulkan keadaan dengan memberi perhatian kepada suami tanpa dia meminta. Percayalah kalau anda boleh lakukan semua panduan ini, suami anda tidak ada masa dan berkeinginan untuk mencari wanita lain dalam hidupnya.

11 Mac 2011

Ramai yang jahil hakikat bertunang

Ahmad Baei Jaafar
Bertunang hakikatnya satu perjanjian persetujuan untuk berkahwin. Apabila kedua-dua belah pihak bersetuju maka satu tanda ikatan dimaterai bersama. Sebagai tanda ikatan pihak lelaki dan perempuan akan saling menyarungkan cincin pertunangan dan ada juga yang memberikan hadiah lain.
Pada pandangan anda, apakah dengan persetujuan ini, sudah ada ikatan rasmi? Atau apakah hubungan mereka sudah semakin bebas?
Bagi memudahkan kita memahami stuasi ini, suka saya membandingkan pertunangan dengan “booking kereta” sewaktu kita bersetuju untuk membelinya di showroom kereta tersebut. Biasanya syarikat kereta itu akan meminta RM500 - RM1000 sebagai wang pendahuluan tanda jadi.
Kalau kereta yang dimaksudkan itu sudah ada di dalam showroom, mungkin proses pembeliannya hanya akan selesai dalam tempoh seminggu. Tetapi kalau belum ada, mungkin sebulan atau lebih bergantung kepada tempahan.
Walau bagaimanapun untuk membolehkah kereta itu dikeluarkan, pembeli perlu membayar 10 peratus daripada harga kereta tersebut dan bakinya akan diselesaikan oleh bank. Kemudian apabila kereta itu sudah didaftarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), barulah pembeli itu boleh membawa balik keretanya ke rumahnya.
Ya, berdasarkan proses di atas, bolehkah si pembeli yang baru memberi RM500 atau RM1000 itu, masuk dalam kereta tersebut dan membawa keluar dari showroom? Setahu saya, tidak dibenarkan. Dia hanya boleh masuk untuk duduk dan memegang stering dan mendengar injen sahaja, selebihnya tidak boleh. Tetapi kalau kereta terpakai (usecar), jurujual boleh membenarkannya untuk memandu dengan syarat jurujual itu duduk di sebelahnya.
Bayangkan kalau baru booking kereta, sudah begitu kedudukannya, apa pula hukumnya seseorang yang baru bertunang yang hanya sekadar menyarung cincin pertunangan. Jadi, pertunangan dalam Islam sepatutnya mencontohi proses di atas. Sebab itu dalam Islam tempoh pertunangan tidak digalakkan terlalu lama.
Sebenarnya dalam tempoh pertunangan itu terdapat beberapa perkara yang diharuskan. Antaranya ialah:
1.    Perhubungan pasangan itu hanya boleh dilakukan di rumah perempuan dengan ditemani oleh mahramnya. Ini bermakna, kalau lelaki membawa kakaknya sebagai teman tidak memadai.
2.    Jika lelaki mahu membawa keluar tunangnya, perlulah dibawa bersama ibu atau bapa perempuan itu atau sekurang-kurangnya abang atau kakak perempuan tersebut.
3.    Dalam tempoh pertunangan mereka boleh saling mengenali antara satu sama lain untuk mencari keserasian.
4.    Dalam keadaan apa sekalipun sentuhan baju tunang adalah dilarang apatah lagi menyentuh kulit termasuk tangan.
5.    Tidak digalakkan pasangan tunang itu bermalam dan tidur di rumah pasangan masing-masing walaupun dalam bilik berasingan.

Syariat Dipertahankan
Islam menyediakan peraturan syariat adalah untuk menjaga maruah diri dan keluarga tunang sebelum mereka berdua disatukan. Hakikatnya peraturan ini bukan bertujuan menyusahkan umat Islam. Malah sekatan dalam pertunangan itu boleh menjadikan mereka teruja untuk menunggu tarikh perkahwinan sebenar.
Bayangkan kalau pasangan itu sudah hidup seperti suami isteri dalam tempoh pertunangan, apakah mereka akan teruja dengan tarikh tersebut. Pada mereka, tarikh itu tidak penting lagi kerana kehidupan suami isteri sudah pun bermula. Malah jangan terkejut, ada kes seperti ini, yang lelaki bertindak memutuskan pertunangan atas alasan bakal isterinya tidak dara lagi.
Jelas di sini batasan yang dibuat ini adalah untuk keselamatan masa depan pasangan itu. Apa tidaknya, sebelum akad nikah pasangan itu masih suci, tidak ada dosa sentuhan, tidak ada dosa besar sama ada khalwat atau zina, tidak mencemarkan nama baik keluarga dan Islam. Jadi, pada waktu akad nikah mereka berdua adalah orang yang bersih di sisi Allah dan manusia.
Tetapi tahukah anda, jika sesuatu pasangan yang bertunang itu tidak mampu untuk mempertahankan syariat di atas, kehidupan mereka setelah berkahwin tidak begitu harmoni kecuali mereka benar-banar bertaubat sebelum diakadnikahkan. Allah yang maha pengampun bersedia mengampunkan dosa mereka jika mereka serius memohon keampunan kepada Allah.

07 Mac 2011

Kenapa pengundi tolak PAS?

Ahmad Baei Jaafar
Calon PAS Hassanuddin Salim tumpas di tangan Syed Ibrahim Syed Ahmad dengan majoriti 2,724 undi. Hassanuddin mendapat 2,336 undi manakala Syed Ibrahim mendapat 5,060 undi.
Dalam pilihan raya kecil kali ini, seramai 8,999 pemilih layak mengundi – pertambahan 542 orang daripada 8,451 pada tahun 2008. Manakala peratusan keluar mengundi pula meningkat kira-kira 3 peratus - daripada 80.33 kepada 83.2 peratus. Manakala BN Melaka mengekalkan kerusi Merlimau melalui Roslan Ahmad yang mengalahkan Yuhaizad Abdullah dari Pas dengan majoriti 3,643 undi. Roslan meraih 5,962 undi sementara Yuhaizad 2,319 undi. 
Apabila keputusan sudah dibuat oleh rakyat, kita kena terima seadanya. Orang BN sudah boleh senang hati kerana keputusan itu menunjukkan mendung BN semakin berlalu. Tetapi bagi PAS dan PR peluang untuk mereka bermuhasabah kenapa rakyat menolak PAS dan PR.
Kekalahan PAS telah diulas oleh pemimpin BN yang jelasnya negatif. Tetapi pandangan negatif itu tidak seharusnya dipandang sebelah mata. Hal ini kerana menurut ilmu tasauf, kalau kita nak buat perubahan dengarlah komen musuh. Kemen mereka walaupun tidak ikhlas adalah satu pandangan yang akan memberi manfaat kepada perjuangan.
Sebelum kita mengenal pasti sebab rakyat menolak PAS, suka saya menjelaskan di sini, kemenangan PAS dan PR dalam pilihan raya umum lalu bukan semata-mata rakyat percaya kepada perjuangan PR. Kemenangan PR kerana dua sebab:
1. Kelemahan BN hingga menghilangkan keyakinan rakyat.
2. Rakyat tiada pilihan lain dalam memberi undi, maka mereka memilih pembangkang selain mencuba parti baru.
Hakikatnya PAS belum begitu kuat, dan penambangan ahli baru dalam kalangan orang muda masih belum membanggakan. Ahli lama mungkin boleh mengekalkan kedudukan mereka tetapi untuk menarik lebih ramai golongan lain amat lambat.
Berdasarkan itu, berikut adalah sebab mengapa rakyat tidak memilih PAS dan PR
1. Pendekatan PAS dalam kempen masih belum boleh merangsang keyakinan orang di atas pagar.
2. Kempen PAS masih sama macam macam dahulu, lalu mereka mengangap PAS tidak lebih baik.
3. Orang Melayu percaya PAS hanya memperjuangkan Islam bukan Melayu dan pembangunan.
4. Orang bukan Islam masih tidak begitu yakin PAS boleh membela mereka.
Oleh sebab itu beberapa perubahan perlu dibuat oleh PAS kalau mahu memang dalam pilihan raya akan datang.
1. Pendekatan berkempen perlu diubah dengan banyak membentangkan apa yang PAS boleh laku setelah mereka menang. Tanpa memburukkan parti lawan tunjukkan kemampuan PAS.
2. Kempen mempertahankan Islam sekadar retorik perlu diubah kepada mendidik ahli dan orang ramai. Maka ceramah agama bukan hanya pada musim pilihan raya, dan didikan iman harus diberi keutamaan.
3. Orang Melayu perlu didedahkan perjuangan Islam sebenar dalam bengkel dan kursus. Perjuangan sekadar menuntut hukum hudud perlu diperluaskan kepada bengkel pelaksanaan sebenar.
4. Orang bukan Islam perlu didekati apatah lagi ahli PR sama ada dalam DAP juga PKR, mereka perlu diberi fahaman sebenar perjuangan Islam. Mereka perlu difahamkan bahawa Islama menjaga kepentingan mereka.
Kalau PAS boleh buat semua itu dalam masa terdekat ini, pilihan raya akan datang boleh menampakkan perubahan yang membanggakan. Ingatlah orang ramai mahukan perubahan yang lain daripada yang lain. Kalau mereka mendapati sikap orang PR sama sahaja dengan orang BN maka lebih baik mereka pilih BN.

06 Mac 2011

Orang Melayu perlu celik propaganda

Ahmad Baei Jaafar
Pertandingan antara calon BN Roslan Ahmad dengan calon PAS Yuhaizad Abdullah dalam pilihan raya kecil DUN Merlimau mungkin berpihak kepada BN. Begitu juga dengan pilihan raya kecil DUN Kerdau yang calon BN Syed Ibrahim Syed Ahmad dicabar calon PAS Hassanuddin Salim.
Sudah ramai yang membuat ramalan begitu, maka saya terpaksa mengikut rentak mereka. Ini kerana pengalaman yang lepas, semua pertandingan yang melibatkan BN dengan pembangkang, keputusannya berpihak kepada BN. Selain itu, jentera BN sudah menguasai kempennya sejak sebelum penamaan calon lagi.
Walau bagaimanapun kedudukan itu boleh berubah jika orang Melayu celik propaganda. Semua parti politik akan berkempen dan menyebarkan propaganda masing-masing. Tetapi realiti yang dapat disaksikan hari ini, orang Melayu tidak dapat membezakan antara propaganda dengan fitnah dan penipuan.
Propaganda penting dalam perjuangan terutama dalam menentang musuh perjuangan. Tetapi propaganda bukan menipu seperti yang difahami orang kebanyakan. Sebagai contoh, membentangkan kejayaan kerajaan dalam membangunkan negara. Rakyat mendapat manfaat daripada pembangunan itu.
Berbeza pula dengan orang politik membuat kenyataan, ada pihak yang merancang menggulingkan kerajaan dan ada pihak yang tidak senang dengan kemajuan yang dicapai oleh kerajaan. Untuk itu dibuatkan filem dukomentari dengan memaparkan bagaimana usaha itu dirancang.
Jika orang Melayu tidak dapat membezakan mana propaganda dengan fitnah, tentulah kedua-dua cerita di atas dikatakan sama saja. Tapi kalau mereka celik propaganda tentu mereka faham bahawa kisah kedua hakikatnya adalah fitrah dan boleh diabaikan.
Orang Melayu di kedua-dua kawasan DUN itu boleh memilih calon yang boleh buat kerja untuk rakyat. Rakyat boleh menilai kemampuan mereka berdasarkan propaganda yang dibawanya. Tetapi kalau calon itu membawa cerita fitnah, mereka tahu untuk menolak mereka.
Oleh sebab itu, parti pembangkang atau pemerintah perlu membuat propaganda bagi meyakinkan pengundi. Jika anda membuat fitnah lalu rakyat percaya sehingga rakyat pilih yang salah, yang ruginya adalah rakyat. Jadi, selamatkan rakyat daripada memelihara kantung-kantung mereka agar sentiasa penuh.
Kepada rakyat atau pengundi di kedua-dua kewasan itu, selamat mengundi dengan hati yang ikhlas. Semoga pilihan ada yang betul boleh menyelamatkan rakyat seluruhnya.

03 Mac 2011

Bagaimana membina syurga di rumah

Ahmad Baei Jaafar

Syurga sebagaimana yang digambarkan al-Quran, suasananya yang menarik dan sedap mata memandang. Terdapat di dalamnya tumbuh-tumbuhan yang menghijau, sungai yang mengalir bersih, dan ada pula jambatan yang merentanginya. Selain itu haiwan atau hidupan boleh hidup bebas dalam taman itu tanpa diganggu gugat oleh penghuninya.
Itulah gambaran syurga yang seharusnya dibina dalam rumah tangga umat Islam. Suasana tenang, damai dan menghiburkan dapat dirasai oleh penghuni syurga yang terdiri daripada suami, isteri dan anak-anak yang baik. Mereka ini mampu menjaga alam sekitar dengan baik dan tidak merosakkan apatah lagi memusnahkan haiwan dan tumbuh-tumbuhan di dalamnya.
Jelaslah penghuni syurga ini terdiri daripada orang yang beriman; suami beriman, isteri beriman dan anak-anak juga beriman. Suami yang beriman sudah tentu berperanan sebagai ketua keluarga, isteri berperanan sebagai pendidik, manakala anak merupakan ahli keluarga yang terdidik. Mereka sama-sama hidup di bawah naungan ilahi, dengan mengamalkan ajaran Islam yang sempurna.  
Keluarga yang harmoni ini tidak syak lagi akan sentiasa taat kepada agama dan pastinya tidak akan terlintas dalam hati mereka untuk melakukan dosa, derhaka kepada Allah. Pada masa yang sama mereka tidak menyakitkan hati jiran dan manusia yang lain.

Halangan Membina Syurga Rumah Tangga
Persoalan sekarang masih wujudkah keluarga yang harmoni dan dijamin syurga seperti yang digambarkan di atas? Wujudkah suami atau isteri yang beriman seperti itu? Wujudkah anak-anak yang beriman sehingga mereka tidak menderhakai ibu bapa mereka? Jawapannya sudah tentu ada, tetapi peratusnya amat sedikit. Kenapa?
Sememangnya pasangan yang berkahwin itu mengidamkan syurga dalam rumah tangga mereka, tetapi sejauhmana mereka bersedia ke arah itu. lazimnya, suami sebelum berkahwin tidak pun membuat persiapan untuk menjadi suami yang beriman dan untuk menjadi suami yang baik. Dan isteri juga sebelum berkahwin tidak cuba membuat persiapan untuk tingkatkan iman di dada.
Meskipun mereka menghadiri kursus pra perkahwinan, tetapi kebanyakan peserta hadir hnya untuk mendapatkan sijil bukan ilmu. Dalam keadaan itu bolehlah mereka membentuk keluarga sakinah yang menjadi asas kepada syurga rumah tangga? Tentu mustahil bagi mereka mengecapinya.
Walau bagaimanapun peluang itu masih ada kalau terdapat salah seorang daripada pasangan itu beriman dan beramal soleh. Yalah kalau salah seorang daripada mereka beriman dan berjaya mengekalkannya, secara tidak langsung dia dapat mendidik pasangannya ke arah yang sama.
Andaikan isterinya beriman dan mampu berperanan sebagai isteri yang solehah, lambat laun suaminya boleh menjadi baik sepertinya. Apa tidaknya, apabila suami pulang ke rumah, disambut di hadapan pintu dengan senyuman walaupun dia penat mengurus rumah. Kemudian suami yang kehausan dihidangkan pula dengan air suam dan tempat rehat yang selesa sudah disiapkan.
Sabda rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Sebaik-baik wanita ialah mereka yang apabila kamu melihatnya menyenangkan hatimu, apabila kamu menyuruhnya dia taat, apabila kamu tiada, dia menjaga maruahnya dan menjaga hartamu.” (Riwayat al-Tabrani - 12106)
Isteri yang sebaik itu pasti menambat hati suami setiap kali pulang ke rumah. Sikapnya yang konsisten itu bukan sahaja dapat mengembirakan suami, malah menyenangkan hati anak-anak. Semasa ketiadaan suami, dia mendidik anak dengan sempurna hingga jadi manusia yang berguna.
Anak yang dididik ke arah iman dan taqwa pula akan memelihara ibadah kepada Allah. Bukan sahaja solat lima waktu, dan ibadah yang wajib tetapi solat sunat mampu dilakukan berterusan. Selain ibadah, hubungan dengan manusia hendaklah dilakukan dengan penuh beradap, dan sistem muamalat terus dihayati secara sopan.
Artikel penuh boleh anda baca dalam Solusi isu no 29

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...