21 November 2009

Hormati ulul amri yang mengasihi rakyatnya

Ahmad Baei Jaafar

Siapakah ulul amri? Dalam al-Quran ada di sebut, "Taatlah kepada Allah dan taatlah kepada Rasul dan juga ulul amri." Jika diambil makna secara mudah, ulul amri adalah pemimpin yang mengetuai sesuatu pemerintahan.

Di negara ini setiap seseorang rakyat ada dua ulul amri; satu di peringkat pemerintah pusat dan yang kedua di peringkat negeri. Ulul amri jika merujuk kepada urusan agama ialah Yang di Pertuan Agung dan Sultan negeri-negeri.

Jadi, umat Islam perlu taat kepada Allah, taat juga kepada Rasulullah s.a.w, dan taat juga kepada Yang di Pertuan Agung dan Sultan. Walau bagaimanapun para ulama menambah sedikit huraian mengenai ketaatan kepada ulul amri ini dengan syarat perintah itu tidak bercanggah dengan hukum asas Islam.

Dr Muhammad Uthman el-Muhammady sewaktu majlis rakaman al-Kulliah terbitan TV3 yang diadakan di Dewan Besar Dewan Bahasa dan Pustaka baru-baru ini banyak kali menyebut tentang ulul amri ini. Menurutnya untuk menjamin satu akidah di negara ini dipertahankan semua pihak perlu menghormati ulul amri.

Menghormati tentu berbeza dengan mentaati, namun kedua-dua adalah perintah Allah yang wajib. Taat adalah pada melaksanakan perintah ulul amri dan hormat pula pada menjaga tatasusila dalam berhadapan dengan ulul amri.

Dalam ajaran Islam, ketaatan kepada pemimpin akan terbatal kalau perintah itu jelas bercanggah dengan hukum asas. Manakala menghormati pemimpin boleh juga luput jika pemimpin itu tidak mengasih orang bawahnya. Sabda Rasulullah, siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi. Dalam hadis lain baginda bersabda: Bukanlah dalam kalangan umatku mereka yang tidak mengasihi orang bawahnya dan tidak menghormati orang tua dalam kalangan mereka.

Untuk mudah memahami perbincangan ini, kita ambil satu contoh kes, wajib mengambi tauliah untuk mengajar agama. Kewajipan mengambil tauliah adalah penting untuk memastikan guru yang akan mengajar itu tidak mengajar ajaran salah dan sesat. Tetapi bagi guru yang sudah makruf ilmunya seharusnya tidak perlu lagi kepada kewajipan itu sebaliknya mereka boleh dipantau dan dipanggil secara baik jika terdapat percanggahan ilmu ketika dia menyampaikannya.

Dalam kes ini, boleh jadi dengan kewajipan ini boleh membantutkan usaha dakwah kepada masyarakat di negara ini. Kalau begitu kewajipan ini pada sesuatu keadaan bercanggah dengan hukum asas Islam. Jadi, pendakwah yang sudah makruf ilmunya itu boleh tidak melakukan ketaatan kepada ulul amri dalam keadaan ini.

Kemudian jika seseorang pendakwah itu didapati bersalah kerana menyebarkan ajaran salah, maka ulul ambil boleh datang menangkapnya secara terhormat, secara kasih sayang kerana mereka bukan pengganas. Apabila mereka boleh memberi belas kasih kepada pendakwah berkenaan, maka sewajarnya pendakwah itu menghormati ulul amri.

Jelas di sini, ketaatan kepada ulul amri ada batasnya dan menghormati ulul amri juga ada masa dan ketikanya. Oleh sebab itu, pemerintah yang mewakili ulul amri harus menilai perkara ini agar mereka lebih berwibawa dalam membela Islam di negera ini.

19 November 2009

Hidup untuk memberi


Tunggu Solusi isu 14, akan berada dalam pasaran minggu hadapan dengan isu yang pelbagai. Fokus utama ialah Hidup Untuk Memberi, membawa pembaca menilai hidup kita di dunia ini apakah sumbangan kita kepada Islam, Allah, diri, masyarakat, dan negara. Wajarkah kita sekadar mengharap - "menerima pemberian baru kita hendak memberi"?

Bagaimana dengan ulama dan cerdik pandai Islam, adakah mereka memberi yang terbaik kepada keluarga, masyarakat dan negara? Jika anda belum memberi jangan mengharapkan kita beroleh hasilnya.

Anda boleh membuat tempahan awal terutama yang sukar menemuinya di pasaran atau belum pernah membaca dan mengenalinya.

18 November 2009

Beza hadiah dan rasuah

Ahmad Baei Jaafar

Seorang tok guru didatangi tetamu, dengan hormat dia meminta nasihat dan pandangan tentang rumah tangganya yang hampir runtuh. Tok guru itu dengan tenang mengungkai masalah tetamu itu dan seterusnya memberi pilihan beberapa tindakan untuk menyelamatkan rumah tangganya. Dia yang puas hati segera pulang dengan membawa harapan besar.

Tiga bulan kemudian tetamu tersebut datang semula kepada tok guru berkenaan bersama isterinya. Melihat keadaan itu tok guru itu bertanya, apakah ada masalah lagi yang boleh dibantu. Dengan senang hati dia berkata, alhamdulillah kami bahagia malah isteri saya sedang mengandung anak saya. Saya datang nak ucap terima kasih kepada tok guru. Dan sebagai tanda terima kasih, ini cek bernilai RM5,000 untuk tok guru.

Dalam kisah yang lain, seorang Pegawai Daerah yang agak berpengaruh di daerah itu didatangi tetamu di rumahnya. Tetamu tersebut adalah ahli perniagan yang sangat rapat dengan pegawai daerah itu. Kebetulan penjawat itu amat arif tentang gerak kerja bisnes ahli perniagaan itu.

Tetamu itu ingin membuka syarikat sembelihan dan proses ayam segar di kawasan itu. Dia mahu mendapat sokongan pewagai daerah kerana lazimnya sokongannya itu dinilai sebagai benar oleh pihak kerajaan. Oleh kerana menghormati kenalan, walaupun dia tahu tetamu itu tidak mencukupi syarat, dia sokong juga.

Tiga bulan kemudian, tetamu itu datang lagi bertemu pegawai daerah itu. Kali ini dia datang dengan membawa cek bernilai RM 5,000, katanya terima kasih atas sokongan, permohonan itu sudah diluluskan.

Satu kisah lagi seorang Pengarah Projek didatangi oleh seorang tetamu dari luar kawasan, mereka berdua tidak kenal mengenali antara satu sama lain. Dia membuat pertemuan itu dengan penuh pengharapan iaitu satu permohonan untuk membeli rumah di situ. Kebetulan pula rumah di situ menjadi rebutan, tetapi diutamakan kepada orang tempatan.

Dalam pertemuan itu tetamu tersebut merayu kepadanya agar dipertimbangkan permohonan itu. Namun dia dengan tegas berkata, saya boleh bawa perkara ini ke atas tetapi saya tidak jamin kerana ramai yang memohon, lagi pun kita akan utamakan orang tempatan. Awak bukan tinggal di sini.

Keesokan harinya sewaktu di rumah dia menerima cek bernilai RM 5,000 daripada tetamu semalam dengan ucapan terima kasih kerana melayan permohonannya semalam.

Berdasarkan tiga kisah di atas, manakah yang dikatakan hadiah dan mana pula yang dikatakan rasuah? Walaupun kisah itu bukan benar, namun kita boleh melihatnya sebagai contoh kes yang boleh kita renungkan secara serius. Ya, kes yang pertama ada hadiah, tetapi kes kedua dan ketiga adalah rasuah.

Sebenarnya, perbezaan yang jauh ini amat dekat dalam kehidupan kita. Jadi berhati-hati agar kita tidak terjebak dalam kancah yang hina itu, dan berhati-hati juga supaya kita tidak dengan cepat menuduh orang itu dan ini melakukan atau menerima rasuah. Ingatlah kesilapan kita membuat perkiraan, sebenarnya sebahagian kaki kita sudah berada dalam neraka.

13 November 2009

Pendedahan amalan bai’ah berniat jahat

Ahmad Baei Jaafar

Bai’ah dalam bahasa Melayu moden bolehlah diterjemahkan sebagai akujanji. Semasa Rasulullah di Makkah lagi, ada beberapa penduduk Yasrib (Madinah) melakukan akujanji untuk mempertahankan Islam dan Rasulullah. Semasa Rasulullah sampai di Madinah, orang Muhajirin dan Ansur member bai’ah terhadap kepimpinan Baginda.

Selepas itu setiap kali berlaku perlantikan khalifah selepas wafat nabi Muhammad, rakyat terutama pemimpin tempatan keluar memberi bai’ah. Akujanji taat setia itu memberi pengiktirafan kepada pemimpin yang dipilih itu. Dengan ini mereka boleh menjalankan amanah dengan sebaiknya.

Tiba-tiba timbul pula pada akhir-akhir ini bai’ah ADUN PAS yang mereka bersedia menceraikan isteri masing-masing jika mereka melompat parti. Walaupun dengar seperti janggal, tetapi bai’ah seperti sah. Kedudukannya adalah takliq yang boleh menjaga kelangsungan rumah tangga. Logiknya, kalau suami itu sayang kepada isteri dia tidak akan keluar parti atau apabila dia berkira-kira untuk lompat parti akan difikirkan berkali-kali, mana lebih penting; isteri atau parti baru. Kalau lompat parti, bolehkah dapat isteri lain sebaik bekas isterinya? Jadi, dia akan pilih mempertahankan isteri dan partinya.

Kalau berdasarkan itu, mengapa ada mufti yang kata bai’ah itu haram? Mengapa ada orang yang kata bai’ah itu zalim? Jawapan mereka kepada masyarakat itu bukan berdasarkan ilmu tetapi kerana kepentingan orang tertentu atau jahil.

Takliq dalam Islam boleh datang dalam pelbagai keadaan bagi tujuan menyelamatkan rumah tangga daripada bercerai berai , bukan sebaliknya, mempurak purandakan rumah tangga yang sedia ada. Sebagai bukti, bukankah selepas majlis akad nikah ada takliq yang dibacakan suami walaupun sesetengahnya tidak diketahui isteri?

Selain isteri juga boleh buat takliq dengan syarat dipersetujui suami. Ini bermakna setelah isteri membuat draf takliq dan suami bersetuju dengan takliq itu, mereka takliq itu sah. Maka dengan itu mereka akan saling berusaha mengekalkan rumah tangga mereka.

Takliq ini boleh diamalkan oleh sesiapa, individu ataupun ahli mana-mana persatuan. Sama ada orang politik atau tidak, parti pemerintah atau pembangkang. Boleh juga secara paksa atau sukarela. Yang penting tujuannya untuk kebaikan rumah tangga mereka.

Walau bagaimanapun rencana ini bukan menyokong apa yang dilakukan oleh ADUN PAS kerana apa yang didakwa itu masih tidak jelas pada saya. Sekali pandang seperti fitnah yang sengaja dibesar-besarkan oleh musuh politik. Hal ini kerana Menteri Besar dan sebahagian besar ahli PAS terkejut dengan berita itu.

Saya mencari-cari juga kenyataan YB Khalid Samad yang kononnya mengesahkan kejadian bai’ah itu. Tetapi yang saya dapati beliau mengesahkan wujud satu blog yang mendedahkan kejadian itu. Alhamdulillah saya berkesempatan melayari blog itu dan setelah membacanya, ternyata ia seperti satu cerita yang direka oleh penulis blog itu.

Saya tidak kenal dengan penulis blog itu, mungkinkah dia YB yang dimaksudkan. Saya tidak pasti. Tetapi saya hairan kalau dia wakil rakyat PAS mengapa dia membuat kenyataan itu kepada umum, apakah motifnya. Pendedahan itu yang pada saya amat bodoh sebagai seorang Islam apatah lagi sebagai wakil rakyat.

Jika benar dia adalah wakil rakyat, sememangnya dia tidak layak. Hal ini kerana orang politik ada perkara yang boleh didedahkan dan ada yang tidak boleh didedahkan. Dalam perjuangan ada rahsia dan ada sterategi yang perlu dibuat dengan berhati-hati.

Walau apapun saya berharap setiap umat Islam sama ada pemimpin atau rakyat biasa, jadilah orang yang cerdik dalam melayari bahtera hidup yang berliku ini.

10 November 2009

Fikrah Islamiah berwajah baru

Fikrah Islamiah berwajah baru dengan sedikit perubahan pada loyout. Diharapkan Pelawat Blog ini lebih selesa dengan persembahannya. Bacalah demi memperoleh ilmu dan mempraktikan pengajarannya. Semoga anda diramati Allah.
Jika anda ada cadangan boleh kemukakan pandangan dengan sebaiknya.

07 November 2009

Pegawai Agama menjatuhkan imej agama


Ahmad Baei Jaafar

Penahanan Mohd Asri oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tengah malam 2November 2009 dan kemudiannya dilepaskan tanpa didakwa keesokannya amat memalukan institusi agama di Negara ini. Apatah lagi institusi itu berada dalam pentadbiran kerajaan PR yang EXCOnya adalah PAS.

Menurut laporan malaysiakini, kejadian itu berlaku kira-kira pukul 9 malam apabila sekumpulan anggota JAIS memasuki sebuah banglo milik seorang ahli perniagaan di Taman Sri Ukay, Hulu Klang. Katanya ketika itu Mohd Asri memberikan ceramah kepada lebih 300 pengikut.

Menurut laporan itu lagi, Thalia Rohaina Abdul Latif, salah seorang peguam yang hadir di pejabat agama sementara menunggu dakwaan di mahkamah syariah di situ berkata, perkara ini tidak sepatutnya terjadi dan JAIS sepatutnya membuat siasatan terlebih dahulu sebelum membuat sebarang penahanan.

"Mereka (JAIS) datang menyerbu beliau di premis rakannya dan pada waktu itu beliau sedang menikmati makan malam, dan bukannya sedang memberikan ceramah seperti yang didakwa,” kata Thalia.

Star online dalam laporannya pula menyebut sejumlah pegawai penguatkuasa agama dan polis sampai ke premis tersebut pada 9.30 malam untuk menahan Dr Asri. Namun mereka tidak dibenarkan masuk oleh pengikutnya yang berada di luar premis.

Walau bagaimana mereka dibenarkan masuk pada jam 12 tengah malam yang ketika itu Asri baru selesai makan malam. Beliau ditahan atas kesalahan memberi ceramah tanpa tauliah kerajaan Selangor.

Peliknya anggota polis yang dilibatkan dalam penahanan itu turut bertindak tidak profesional seperti pegawai penguatkuasa agama. Lazimnya polis akan bertindak apabila kes berlaku di hadapan mata, kalau tidak akan dilepaskan.

Tetapi pegawai agama yang mendakwa Asri berceramah tanpa tauliah menahannya dengan bantuan polis semasa beliau tidak berceramah. Tentulah tindakan itu tidak profesional kerana menahan tanpa sebab dan bukti yang sah.

Oleh sebab itu Jais dan pejabat agama dalam hal ini seharus bertindak secara profesional dalam menjalankan tugas supaya orang ramai tidak mengekalkan persepsi mereka bahawa pejabat agama memang low class. Dalam hal ini, kita mengalu-alukan semakan semula tentang syarat permohonan tauliah.

Di Selangor sejak kerajaan pimpinan PR, masjid dan surau malah di mana-mana meriah dengan pengajian agama. Sedangkan guru bertauliah amat sedikit dan sesetengahnya tidak mampu menarik minat orang ramai untuk belajar (kerana penceramah yang tidak bermutu).

Jadi, kebenaran tanpa tauliah boleh diberi kepada golongan pensyarah universiti tempatan. Setidak-tidaknya permudahkan urusan memberi kebenaran kepada pihak penganjur bagi menjemput penceramah berkenaan.

04 November 2009

Benarkah Dr Asri tidak layak?

Ahmad Baei Jaafar

Meneliti malaysiakini tengah hari ini (4 November 09) saya rasa agak kecewa dengan pandangan Penolong pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Zamihan Mat Zin al-Ghari mengenai ijazah dan jawatan mufti yang pernah disandang oleh Dr Asri Zainul Abidin sekali gus menampakkan ketidaklayakan dia memberi komen.

Saya menjangkakan penafian beliau terhadap apa yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia boleh menyelesaikan masalah tetapi rupanya menambahkan masalah. Jawapan dan ulasannya melalukan Jakim kerana memberikan jawatan itu kepadanya.

Saya paparkan jawapan beliau pada hari ini:
"(Wartawan) bukan tanya palsukan kelulusan tapi dia tanya saya, status sebenar ijazah Dr Asri."Saya kata Dr Asri cuma ada ijazah sarjana muda bahasa Arab daripada fakulti sastera Universiti Jordan, bukannya mempelajari jurusan syariah dan pengajian Islam."Laporan daripada (akhbar Utusan) lah yang salah kerana dia kata saya dakwa dia palsukan Ijazah," jelasnya.Katanya lagi, Dr Mohd Asri tidak mendasari ilmu di bidang syariah dan pengajian Islam kerana bekas mufti itu hanya seorang lulusan bahasa Arab."Dia bukan seorang ahli hukum, maksudnya bukan seorang yang mahir tentang al-Quran, hadis tafsir atau fekah."Beliau hanya belajar bahasa Arab, macam mana dia dapat menggali ilmu Islam, apatah lagi untuk berinteraksi secara mendalam tentang al-Quran dan hadis."Kalau ada (kelulusan) syariah dan pengajian Islam barulah layak dilantik ke jawatan mufti," katanya lagi.

Saya percaya Zamihan tidak menyedari bahawa dengan ijazah sarjana muda seseorang itu tidak boleh menjadi pensyarah, sedangkan Asri kini adalah pensyarah USM. Untuk pengetahuan umum untuk menjadi pensyarah perlu memiliki sarjana (MA).

Di sini sahaja kita dapat faham bahawa Asri sudah ada MA, kenapa Zamihan tidak selidik dalam bidang apa MA Asri itu? Selain itu adakah Zamihan tidak sedar bahawa di hadapan Asri itu ada Dr bererti dia memiliki Phd. Sudahkan Zamihan mengkaji apakah bidang yang dikaji untuk mendapatkan Phd itu?

Jadi, jawapan seorang penolong pengarah Jakim itu sungguh memalukan Jakim. Seharusnya Pengarah Jakim perlu menilai semula jawatan yang disandangnya. Setidak-tidaknya apakah kelayakannya untuk menjawab persoalan itu kepada media.

Untuk pengetahuan umum juga kebanyakan mufti di negara ini hanya memiliki ijazah sarjana muda waktu dilantik, malah ada yang sekadar sekolah pondok. Jadi, jangan pertikai orang hanya berdasarkan penilaian yang cetek.

01 November 2009

Anda mungkin boleh batal solat

Ahmad Baei Jaafar

Sewaktu belajar agama di sekolah dahulu, ada ustaz memberitahu bahawa perkara yang boleh membatalkan solat ialah bercakap. Waktu itu, sebagai pelajar tiada persoalan yang mencurigakan kerana hokum itu telah tercatat dalam kitab. Kita terima sahajalah.

Tetapi di dalam hati timbul juga persoalan, “takkanlah tengah solat nak bercakap” kerana sepanjang masa kita perlu membaca doa tertentu selain ayat al-Quran. Jadi, tidak mungkin orang yang solat boleh bercakap.

Walau bagaimanapun dengan kreatif ustaz yang mengajar itu, dia cuba membawa cerita yang pada saya rekaan semata-mata, tidak kena mengena dengan orang yang hidup mahupun yang mati. Kata ustaz, ada tiga orang muallaf melakukan solat di sebuah surau yang ketika itu sudah tidak ada orang lain.

Salah seorang daripada mereka menjadi imam, dan dua lagi menjadi makmum di belakangnya. Yang menjadi imam itu agak lebih lama masuk Islam malah lebih tahu daripada dua sahabatnya walaupun masih jahil. Sewaktu solat salah seorang makmum terlupa bacaan dalam fatihah. Maklumlah dia membaca secara kuat dan terangkak-rangkak.

Oleh sebab bacaan yang agak kuat menyebabkan perbuatannya itu mengganggu makmum seorang lagi. Bacaan yang diulang-ulangkan berkali-kali turut menjadikan bacaan tidak dapat disempurnakan.

Dalam keadaan itu imam terus rukuk dan makmum yang terganggu itu segera menyuruh sahabatnya turut rukuk. “Ikut saja imam rukuk”, beritahunya dalam bahasa Melayu. “Fatihah tak habis lagi macam mana?” tanya balasnya. Namun imam yang sudah rukuk itu tiba-tiba bersuara, “kenapa kamu berdua bercakap?”

Moral storynya, orang yang tidak cukup ilmu untuk solat perlu ikut bersama-sama dengan orang yang benar-benar faham ilmu solat. Tanpa contoh solat yang baik, ketiga-tiga mereka itu telah terbatal solat. Walaupun ini paparan ini sekadar contoh, entah betul atau tidak, tapi yang penting bercakap sewaktu solat boleh membatalkan solat.

Mendengar cerita itu saya rasa selamat kerana kesilapan itu hanya boleh berlaku kepada orang yang baru belajar solat atau orang yang baru masuk Islam. Maka orang yang sudah lama Islam tidak mungkin boleh tersilap seperti itu.

Tetapi tahukah anda, pada hari ini ramai umat Islam bercakap dalam keadaan dia melakukan solat, tetapi dia terus melakukan solat tanpa sedar bahawa dia sudah terbatal. Ya, ramai yang tidak sedar, tetapi tahukah anda sewaktu melakukan solat berjemaah ada jemaah yang sempat membaca tulisan pada baju T jemaah yang berdiri di hadapannya.

Benar, mereka membaca di dalam hati, dan keadaan itu tidak salah dan tidak membatalkan solat. Namun walaupun mereka membaca dalam hati, kita tidak tahu mungkin sesaat bergerak juga lidah untuk membacanya. Maka ketika itu sudah boleh membatalkan solat.

Saya sendiri ada pengalaman, pernah bersolat di belakang remaja yang memakai baju T bertulis kata-kata yang menarik. Ada juga yang tulisannya seperti buku sejarah dan tidak kurang juga yang menggunakan bahasa gila-gila. Ya, tanpa sedar kita terpanggil untuk membaca kata-kata itu.

Oleh sebab itulah ada ulama yang mengharamkan orang yang bersolat memakai baju T yang bertulis atau bergambar baik di hadapan mahupun belakang. Mungkin dengan pemakaian itu menyebabkan orang lain terbatal solat. Jadi, jangan pakai baju T seperti itu lagi demi menghormati ibadah solat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...